За 9 милиона  от Оперативна програма “Региони в растеж” ще кандидатства Пловдив през следващата година за археология, разкри кметът Иван Тотев.  Парите са за  Източната порта на Филипопол и Форум-юг. Регионалното министерство пуска програма за културно-историческото наследство, като 9 милиона са за Пловдив и общината ще кандидатства с двата обекта.

За проучване на Източната порта  са необходими още  23 700 лева, които общинските съветници гласуваха на общинската сесия днес. С тези пари ще продължат проектните работи по възстановяване, консервация, реставрация и експониране на античния комплекс.

ОбС вече одобри откупуването на Форум – юг срещу 5 163 600 лева от  фирма на “Пещерска гроздова. Теренът между Централна поща и хотел “Тримонциум” е от 5634 квадратни метра  и е част от Античния форум продаден за 1,2 милиона лева през 2003 година.

През август Министерският съвет прехвърли Източната порта на общината която получи право да го управлява за срок от 10 години, което позволи старт на реставрацията на обекта и проучвателните дейности започнаха на 13 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here