татяна дончева_cr

“Движение 21“ се оттегля от преговорите за общ кандидат-президент с БСП.  Позицията на партията на Татяна Дончева беше разпространена днес до медиите. Дончева вероятно е обидена, че нейното име не фигурара сред обсъжданите кандитури, предлагани от БСП

От “Движение 21” благодарят на онези 49 процента от членовете на БСП, които желаят партньорство с движението  и благодарят на 48-те общински организации на БСП, които са номинирали Дончева за кандидат-президент.

Ето какво пишат от “Движение 21”:

“Действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия и не е готова за преговори. Това поведение дава основания да смятаме, че за ръководството на БСП победата в президентските избори е по-малко необходима, отколкото създаването на впечатление за подем на партията им.

Ръководството на БСП настоява преговорите да доведат единствено и само до съгласуване на т.нар. “обща лява кандидатура“ и “обединение на лявото“ срещу ГЕРБ и дясното. Ние от самото начало смятаме, че поставянето на изборната надпревара върху плоскостта “ляво-дясно“ работи в полза на кандидата на ГЕРБ. Президентските избори сатрябва да са етап от продължителен процес за смяна на статуквото.  В този процес трябва да бъдат увлечени партньори от целия политически спектър, които се обявяват за такава промяна.

Проблемите, които обществото ни трябва да преодолее, имат еднакви решения за поддръжниците и на левите, и на десните политически идеологии. Гражданските, политическите и икономическите свободи, справедливостта, върховенството на закона са предпоставки, без наличието на които не може да бъде реализирана която и да е демократична политическа идея.

Недоволството у хората от това, че мафията е овладяла държавата расте непрестанно. Но гражданите трябва да осъзнаят, че за да си върнем държавата, трябва чрез избори да овладеем институциите.

Приехме поканата от страна на БСП за разговори относно изборите за президент на републиката, тъй като отчитаме, че без симпатизиращи на лявото хора ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат отстранени от президентската институция.
“Имайки предвид гореизложеното, “Движение 21” се оттегля от разговорите за подкрепа на посочените от БСП кандидати. В следващите седмици ще продължим да водим консултации с различни партии и неправителствени организации за характера на промените, които целим, и за личностите, които могат да реализират промените чрез президентската институция“.

В петък е предвидена среща между БСП и АБВ, а в неделя ще има Национален съвет, на който ще се обсъди президентската кандидатура на левите партии. Очаква се те да се обединят около подалия оставка командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here