“За мен е щастие да служа в най-красивия град на една приятелска и съседна страна”, казва Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани

Хюсеин Eргани е Генерален консул на Република Турция в Пловдив от 30 януари тази година. Роден е през 1973 г. в гр. Ерзурум. През 1996 г. завършва “Международни отношения” във Факултета по икономически и  административни науки на университета  Боазичи. Същата година постъпва в Министерството на външните работи. Между 1998-2000 г. е аташе и трети секретар в Дирекция „Двустранни културни отношения“. От 2000 г. е назначен като трети секретар в посолството на Република Турция в Душанбе. През 2002-2005 г. е на длъжност втори и първи секретар в Постоянното представителство на Турция към ООН в Женева. Между 2005-2007 г. е първи секретар в Дирекция „Многостранни икономически отношения“. 2007-2008 г. е политически съветник в Старшо гражданско представителство на НАТО в  Афганистан. Между 2008 и 2011 г. е съветник в посолството на Турция във Вашингтон. През 2011 г. е назначен като Генерален консул в Одеса. Между 2013-2016 г. е началник отдел в Дирекция Америка. Владее английски и на средно ниво руски език.

Господин Хюсеин Ергани  беше любезен да отговори на въпросите на „Политика в Пловдив“ по повод националния празник  на Република Турция – 29 октомври.

Господин Ергани, от 9 месеца сте в Пловдив. Как виждате града, който се готви да бъде културна столица на Европа? Успяхте да реализирате вече няколко артистични проекта.

-Минаха вече 9 месеца, откакто започнах мандата си в Пловдив. За мен е щастие да служа в най-красивия град на една приятелска и съседна страна. Пловдив, с историческата и културната си дълбочина, е от изключителните градове по света, където животът заедно в братство между хората от  различни етноси, религии и култури се е превърнал в традиция. Казвал съм го при всяка възможност и този път казвам, че Пловдив е град, който заслужава да носи званието Европейска културна столица. В процеса на кандидатурата си Пловдив е подкрепен и от града побратим – Истанбул. И ние, като Генерално консулство, организирахме изложба – живопис в средата на октомври на тема “Здравей, Пловдив 2019“. На 30 октомври пък ще открием изложбата „Тюркският свят от Алтай до Балканите“. Ще бъдат изложени картините на художници от много страни от Централна Азия и Руската Федерация. Също така музикална група от тюркския свят ще изпълни оригинални произведения. Каня пловдивските любители на изкуството  да видят тази изложба в културен център „Тракарт“, с чието сътрудичество  я осъществихме. Тъй като между нашите култури има много общи неща, това е вълнуващо преживяване. Моите наблюдения са че, българското правителство осигурява всякаква подкрепа за “Пловдив 2019”. Градът се готви с  инфрастуктурни проекти. Важно е обаче тези инфраструктурни проекти да бъдат завършени бързо, тъй като събитията за 2019 в действителност са започнали.

-Какви са възможностите за сътрудничество между Република Турция  и  региона на Пловдив, който се превръща в  културен и индустриален център на страната?

-Като две приятелски и съседни страни отношенията ни с България в икономическата сфера са на добро ниво. Очакваме двустранният търговски обем да направи значителен скок и да достигне 5 млрд. долара до края на 2017 г. Това е важен праг и етап, но мисля, че потенциалът е по-висок. Преките инвестиции от Турция в България възлизат на 2,2 милиарда евро, което означава директна заетост на около 10 хиляди души. В тази обща картина, за която говоря, Пловдив има важна тежест. Фактът, че една от двете асоциации на българо-турските бизнесмени в България е със седалище в Пловдив, е знак за тази тежест. Местоположението на Пловдив в сърцето на най-важните транспортни маршрути в България, както и историческата и културна дълбочина и богатство, го правят привлекателен за инвеститорите. Участниците на семинара на тема възможности за инвестиции в България, който организирахме по време на Пловдивския панаир, бяха три пъти повече откокото очаквахме. Това са положителни признаци.

 – Как се справя Турция с последиците от опита за преврат и не става ли това за сметка на отнемане на граждански свободи, ограничаване свободата на словото, преследване на тези, които критикуват режима? Застрашен ли е светският характер на Републиката?

-Миналата година Турция бе изправена пред много тежка заплаха. Слава богу, ние успяхме да преодолеем тази заплаха благодарение на мъдростта и здравия разум на турския народ. Говоря за опита за преврат на ФЕТО. До голяма степен успяхме да превържем раните си и сега се борим с извършителя ФЕТО, както в страната, така и в чужбина. За разлика от типичните опити за преврат, опитът на 15 юли бе извършен от лукаво прикритата във военната сигурност и съдебната бюрокрация паралелна чета, която приема нарежадния от ФЕТО. Не е възможно да се обезвреди такава прикрита заплаха чрез традиционните методи. Това може да доведе до някои критики в областта на демокрацията и правата на човека. Трябва да сме търпеливи в този процес. Тъй като неправилните решения се коригират. Междувременно, нашите западни съюзници могат да действат по-жестоко, докато критикуват Турция. Ясно е, че това е двоен стандарт. Турция е демократична държава и зачита правата на човека. В Турция има голям брой медии, които отправят много тежки критики към управляващата партия. Що се отнася до дебатът за секуларизма, мисля, че той е оставен в миналото от всички слоеве на турския народ. Несъгласията относно тълкуването на секуларизма до голяма степен са преодолени в турското общество. Вярвам, че народът ни, който преодоля опита за преврат от 15 юли и се бори по ефективно с терора, гледа с по-голяма надежда към бъдещето на Турция.

-Накъде върви Турската република – отдалечава ли се от сътрудничество с Европа  и поема по свой път , без да се съобразява с партньорите си от НАТО, или все още се интересува от европейския дневен ред?

-От основаването си насам Турция е обърнала лицето си към ценностите на Запада. Няма промяна в целта на Турция за членство в ЕС. Това важи и за нашите задължения към НАТО. Турция обаче през последния период бе оставена сама от съюзниците си в борбата срещу сериозните заплахи, пред които е изправена. Бяхме дълбоко разочаровани на 15 юли от колебливостта на нашите съюзници в подкрепа на демокрацията и показаната солидарност. Членовете на ФЕТО и нейните ръководители също са защитени от страните, които знаем като съюзници. Бяхме оставени сами от съюзниците си и в кризата в Сирия. Към днешна дата изразходвахме 30 млрд. долара за нуждите на бежанците. Обаче от обещаните 6 млрд. евро от ЕС за споделяне на този товар бяха получени едва 800 млн. евро. От друга страна оръжията, за които има колебание дали да се дадат на Турция в борбата срещу тероризма, могат да бъдат дадени от нашите съюзници, без да се правят резерви за структурите, които Турция счита за терористични. Що се отнася до преговорите за членството в Европейския съюз, Турция е изпълнила поетите ангажименти. Но кой може да твърди, че ЕС изпълнява задълженията си. По-скоро след началото на играта с различни маневри се променят правилата и се правят опити, за да се предотврати членството ни. Турция, по отношение на ЕС, запазва същата позиция от самото начало, Европейският съюз е този, който променя намерението си. Аз лично мисля, че един ЕС, където Турция е член, ще се издигне до много по-силна позиция в световната икономика и политика. България винаги е подкрепяла членството на Турция в ЕС.  Оценяваме този мъдър и справедлив подход на българското правителство.

 Какво е вашето лично послание, което отправяте по повод 29 октомври?

-Тази година 94-та годишнина от обявяването на Републиката ни ще я честваме ,както в Турция, така и в представителствата ни в чужбина. Честитя празника на всички съграждани в консулския ни окръг. Пожелавам предстоящият период да бъде нов възходящ в турско-българските отношения и да  допринесе за по-нататъшното развитие на приятелството между народите на двете страни.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here