“По данни на турските служби Фетуллахската терористична организация (ФЕТО) действа активно в 150 държави в света, в това число и в България. Последователите на Фетхуллах Гюлен представляват ново поколение терористична организация – сложна и комплексна структура, която добре се прикрива и търси господство не само в Турция, а в целия свят чрез мрежа от свои училища, сдружения, медии и фирми”. Това заяви днес генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. Поводът за изявлението му бе годишнина от опита за преврат в Турция. Той отказа да назове имена и организации на Гюлен у нас, но заяви, че турската страна е подала сведения на българските власти за действията на ФЕТО.

“България още от самото начало на опитите за преврат ни оказа подкрепа и ние оценяваме това”, каза дипломатът. Той допълни, че за разгромяването на хората на Гюлен е допринесло разшифроването на специален софтуер, който се ползвал само от членовете на организацията. Открити са видеозаписи и кореспонденция между метежниците, които са използвали кодирана система, подобна на Вайбър, която е инсталирана само на техните телефони. Това, че полицията я разшифрова, позволило да се идентифицират членовете на организацията.

Дипломатът уточни, че последователите на ислямския проповедник използват маската на благотворителността и в Турция са пуснали пипала на всички нива. След първоначалното закриване на подготвителните училища към днешна дата те са върнати на народа, защото са финансирани от него, каза Хюсейин Ергани. Запитан дали са се потвърдили и опровергали твърденията, че към мрежата принадлежи и верига частни училища у нас, едно от които е в Пловдив, той не се ангажира с отговор.

„Вече една година се опитваме да преодолеем травмата от заплахата за съществуването на държавата. Това не беше преврат от конвенционален тип, а най-кървавият терористичен акт в историята на страната – с 250 убити и над 2000 ранени”, каза Ергани. Според него обаче събитията са били изпит на силата и търпението на турската демокрация, който държавата е взела.

Равносметката е разследване срещу 169 000 души. Комисията за разследвания направила повторни проверки и вече 34 000 служители са върнати на работа, а 345 институции са отворени наново. Според данни на Министерството на правосъдието задържаните са 40 504. Други 48 371 са освободени, но са под наблюдение. Има заповеди за задържане и на 8069 човека, които се укриват.

Според Ергани походът на справедливостта преди дни е свидетелство, че в Турция демократичните ценности се уважават. А делото срещу прокюрдския лидер Демирташ определи като отворен процес без аналог.

Според дипломата държавата вече се отърсва от икономическите последици, засегнали най-вече туризма. Той даде като пример реализирането на проекта за ново летище в Истанбул, което ще е готово до една година и което било най-голямата инфраструктурна инвестиция в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here