ivan_totev_snimka

 

Конфузът с 20 процента от акциите на Панаира, които държавата прехвърля на община Пловдив, влиза като извънредна точка на общинската сесия на 2 август, потвърди кметът Иван Тотев. Решението на правителството свари неподготвена общинската администрация, която нито е искала държавни дялове. Първата реакция по казуса беше, че ОбС ще вземе решение в края на септември, но днес надделя мнението, че въпросът не търпи отлагане

“Ситуацията е деликатна. Говорихме с групите в Общинския съвет и решихме да не чакаме до септември”, заяви кметът.  Той уточни, че самият акт на прехвърляне не може да стане без волята на Общинския съвет. Иван Тотев потвърди, че общината не е искала държавен дял от Панаира.

Той коментира още, че общината не е заявила желание да придобие държавните дялове, а и самият акт не може да стане факт, без да е одобрен от местния парламент.

С решение на правителството от вчера  община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20.63% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД, а Община Варна – 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

“В момента не можем да коментираме дали искаме, или не, тъй като не знаем какво имаме насреща. Не бихме взели такова важно решение, което касае финансите на град като Пловдив, без необходимата информация. А към настоящия момент не разполагаме с информация за финансовото състояние на дружеството, знаем само оценката на държавния дял от миналата година, която е около 70 млн. лева”, коментира Тотев.

Общината няма пряко участие в Панаира, а в дружество, в което остана с 25 процента и не е получила дивиденти от дейността му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here