Назначените при управлението на ГЕРБ служители в държавните учреждения да се чистят при първа възможност е заръката към служебното правителство – както на централно, така и на местно ниво. Процесът тече активно  от месец май, когато властта поеха министрите на президента Румен Радев.

Организациите на ГЕРБ по места пропищяха от действията на служебното правителство, което развъртя метлата предизборно и започна да назначава свои хора във всички държавни учреждения, като на мушката са кадри, назначени от правителствата на Борисов.

След кратко затишие в летните горещини, „изчегъртването“ продължава с пълна сила, предвид задаващите се нови парламентарни избори. Социолозите прогнозират победа на ГЕРБ и този факт кара министрите на Радев да действат  все по-ожесточено – каквото мръсна работа има, да се свърши до 14 ноември.

Метлата не подминава и община като Първомай, където на власт е БСП. С работата си в държавни структури се разделят кадри на ГЕРБ, които са и общински съветници. Димитър Недев е освободен като зам.-началник на районното поделение на ВиК, а Русин Христов е уволнен като шеф на горското стопанство.

„Уволненията са политически, това е вън е съмнение. „Провинението“ им е, че са членове на ГЕРБ и общински съветници“, твърди председателят на местната структура на партията Асен Кичуков. Според него уволненията не са мотивирани, просто се извършва една брутална разправа с експерти, назначени по време на управлението на ГЕРБ, без значение техните професионални качества. „Нагледахме се на всякакви предизборни мръсотии през последните месеци, но изглежда, че има още какво да видим“, смята Кичуков и твърди, че подобни действия само ще направят местната структура по-силна за изборите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here