Преди 128 години – 31май 1894 година, приключва мандатът на Стефан Стамболов като министър-председател на България. За премиер е избран Константин Стоилов.

Стефан Стамболов е български революционер, политик и държавник.

Взема активно участие в Старозагорското (1875 г.) и Априлското въстание (1876 г.). Той е сред най-заслужилите и популярни “строители на съвременна България”. След Освобождението е един от активните дейци на Либералната партия. Бил е председател на Народното събрание; министър-председател на България (1888-1894). Има заслуги в осъществяване Съединението на Княжество България и Южна Румелия и в контрапреврата през 1886 г. Политиката му по време на Съединението и кризата след преврата от 1886 г. се оказва решаваща за стабилизирането на страната и откъсването ѝ от зависимостта от Русия. Провежда ярко проявена националистическа политика.

Така се стига до 31 май 1894 г.,когато Стефан Стамболов пада от власт. Изненадващо княз Фердинанд I приема подадената от Стамбoлов оставка като премиер и натоварва Константин Стоилов да състави кабинет. Падането на Стамболов се приема с изненада от тогавашната общественост, защото за седемте години като премиер той 14 пъти подава оставка пред монарха.

Междувременно във Виена, княз Фердинанд I получава подкрепата за отстраняването на Стефан Стамболов от власт. Той споделя с Австро-унгарският външен министър Калноки, и с някои чужди дипломати това си свое намерение. Прави и сондажи пред руския посланик във Виена княз Лобанов-Ростовски, и така подготвяйки почвата за промяна в двустранните българо-руски отношения.

Малцина са държавниците в българската история, които могат да имат толкова ключово важно значение за развитието на страната, както Стефан Стамболов. Наричан от съвременниците си „българския Бисмарк”, Стамболов поема управлението на една раздирана от вътрешни борби, и поставена в международна изолация балканска млада държава, която се бори за да запази крехката си независимост.

Една от първите задачи, пред който е изправен Стефан Стамболов, е модернизацията и раздвижването на българската икономика, която се намира в период на колапс. Липсата на цялостна стратегия в хода на сложните политически борби, съпътствали първите години от развитието на Княжество България, сякаш са я оставили на заден план. Стефан Стамболов обаче се превръща в човека, който дава на така желаната стратегия и концепция за развитие.

Той дава началото на българския държавен протекционизъм, следвайки три основни направления през осемте години, през който е начело на държавата – насърчаване на българското производство чрез активна протекционистка политика, привличане на чужди капитали, и най-вече на урегулиране на на търговските отношения с други държави, в изгодни за България рамки.

Именно Стамболов е радетел за нормализиране на отношенията с Османската империя. Целта е България да получи възможност да се грижи за българите под османска власт.

Започва и изграждането и на модерни за тогавашното си време, пристанища във Варна и Бургас, а през 1892 г. е създадено „Българско търговско, параходно дружество”. Стамболов поставя началото на известния днес Пловдивски панаир.

Влязъл в конфликт с Царска Русия и с княз Фердинанд, той е убит от политически врагове на 6 юли 1895 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here