Асен Колев  е член на Националния съвет по етническите  и интеграционните  въпроси към МС. Доктор  по  философия. Живее в Асеновград, работи в община Садово като консултант.

DSCF4325

 

–  Господин Колев, защо се роди партията  „Движение за благоденствие и възход“?

–   Най общо казано – като алтернатива на ДПС в Столипиново, да работи срещу ДПС.

–  Има ли обаче възможности  да играе тази роля?

–  Емил Иванов е  избран  за   председател на партията,  заместник му е Октай Шериф, а  Дервиш Хасан  е  председател  на контролния съвет. На учредяването е имало и група от седем българи. Сериозните проблеми са два –  малко е времето да се разгърне  за изборите , и другият – не е кадрово обезпечена. Все пак Шериф  има добър опит, вече 20 години  е  в политиката, може  да подпомогне партията. Дервиш Хасан  също, но е на  равнище квартал, махала. За да се развие  партията  са нужни  доста подготвени хора и много работа  до изборите.

–  Казвате алтернатива на  ДПС,  но на последните избори ромите   масово гласуваха за ДПС?

–  В Пловдив живеят и роми, и турци и те са около 50-55 000. Само в Столипиново избирателите са  34 000. А на последните избори са гласували около 3500 човека   и 1500 в другите квартали. Това е нищо за потенциала, който има ДПС в етническите квартали. Може би новата партия иска да обере  другите гласове и да вкара общински съветници. Но задълбочен анализ да се направи  на ситуацията около тази партия е трудно, защото все още няма яснота. Аз очаквах, че ще направят една пресконференция.  Няма никакви  документи, нито устав, нито програма. Казали са, че ще работят за промяна на живота на хората, за работни места, но това за момента са само лозунги. Много е важно каква роля до изборите ще играе Яшар Асан  от ДПС. Той е фактор в квартала и  винаги може да организира 5-6000 човека, така че не е за подценяване. Учредителите на новата партия ще  имат големи трудности.

–  Значи Столипиново е разделен на две, ще има битка в самия квартал?

–  То винаги е имало битка, но сега е по-изразена, защото вече има две партии в самия квартал – ДПС  и новата.  Друго  искам да подчертая, което е тревожно – останалите политически партии в последните пет години почти не влизат в квартала. Това е сериозен проблем  за обществото ни. И кампании не правят, дори не казват кой номер е бюлетината им.

–  Има обяснение – влизат, купуват гласове, за какво им агитация?

–  Това е едно – купуването. А  трябва да поемат и  предизборни ангажименти, които после да изпълняват. ДПС много сериозно  е упреквано на централно равнище – защо влиза в етническите квартали, защо работи с ромите. Ами ето защо – другите не го правят. В нито една партия няма от ромската общност  хора в листите. Двама  депутати  от ДПС представляват ромите в парламента, това е нищо. Възниква големият въпрос – защо другите не се обръщат към ромите, към турците, към помаците и да издигнат от тях  парламентаристи. Нека да бъдат включени в листите и тогава да се види коя партия  наистина има интеграционна политика. Само така могат да бъдат елиминирани етническите партии – интегрирайки, но не с лозунги. Ще се радвам, ако на местните избори в Пловдив всички партии включат и роми, но на  избираеми места, а не само да отбиват номера.

–  А тези хора, които  учредиха новата партия, защо се крият?

–  Нямам обяснение. Не е в тяхна полза да се крият. Може би защото не са подали още документи в съда за регистрация и бягат от противопоставяне и усложняване  на ситуацията покрай регистрацията. Вероятно ще изчакат известно време. Но е сигурно, че нямат готовност за публичност, тъй като една пресконференция, например, изисква сериозна подготовка и трябва да знаеш за какво става дума.

–  Има ли шанс  ромската инициатива да бъде  регистрирана ?

–  Според мен ще има регистрация.  Има политически сили, които желаят регистрацията и появата на този  политически субект. Тази партия трябва да изпълни някаква роля в етническите квартали. Допускам, че и в областта  ще имат някакво влияние.

–  Но и да не ги регистрират, те са вече достатъчно организирана маса, за да влияят на събитията по време на изборите? 

–  Те могат да влияят, но това няма да ги удовлетвори. Тогава ще минат на резервния вариант – прикриване зад друга политическа сила  с  уговорката да влезе поне един общински съветник. Но имайте предвид, че тези хора имат  финансов ресурс да успеят. Проблемът е кадрови.  Ако  учредителите не е привлекат и  други подготвени хора, каузата е обречена.

–  Новите лидери достатъчно разпознаваеми ли са в квартала?

– Да, влиятелни са и, доколкото разбрах, имало възгласи на възхвала на имената на основните учредители.

–  Излиза, че замисълът е да бъдат елиминирани  хората на ДПС  в  Общинския съвет. Тази партия  трябва да свърши нещо само  за идващите местни избори, така ли?

–  Дори да е само за местните избори, ще се похарчат много пари. Тези, които ги дават, са преценили, че си заслужава- избират се кмет, райони  кметове, те ще имат претенции за район „Източен“. Преди бизнесмените да отворят портфейлите си,  предполагам са проучили ситуацията.

–  Възможен ли е такъв пробив – кмет на „Източен“?

–  Партията няма потенциал да се бори  на по-високо равнище, но за районен кмет е възможно, защо не.

–  И така в Столипиново – политическа битка с участието на местна структура, каквато ще е новата партия,  това не се е случвало досега.

–  Важно е да се отбележи, че  новите лидери излизат от средите на ДПС. А от кратките коментари, които направиха, се очертават като силно анти ДПС. Това говори, че действително са скъсали с ДПС  и ще работят против ДПС.

–  Интересно, но няма реакция от ДПС? 

–  Само Али Байрям (Бранимир Иванов ) каза, че много опити имало да се елиминира ДПС, но няма пробив. Той пропуска съществения момент, че тези опити бяха на национално равнище и те наистина бяха несполучливи, това е вярно. Но на местна основа нещата изглеждат различно.

–  И каква е вашата прогноза? 

– Скромната ми прогноза е, че ще вкарат хора в Общинския съвет – имат достатъчно пари и опит да го направят. За сметка на ДПС, разбира се.

–  И все пак регистрацията е важна – няма регистрация, разпадът ще е бърз. 

–  Аз давам 80 процента шансове за регистрация. Ще се намерят хора, които да помогнат. Имам предвид, че влиятелни политически групи  са заинтересувани  тази партия да играе на изборите в Пловдив. Такъв интерес се очертава, макар че се мълчи по въпроса. Не се знае дали тази нова партия ще продължи да функционира и след изборите. Но важното е, че в Столипиново  влиза политическа борба  ДПС – анти ДПС.

–  И как това ще се отрази на ДПС? 

–  Ще има отражение. Досега нито общинското ръководство на партията, нито съветниците са направили нещо за хората в квартала. Не е сигурно как и новите ще го направят, но интригата е налице.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here