20160802100912-4974351

Както се очакваше генерал  Румен Радев е общата кандидатура за президент на БСП и АБВ. Името му беше утвърдено след втората среща между двете леви формации. Той сам щял да си избере вицето.

По-рано през деня правителството реши да предложи на президента да освободи ген. Радев като командир на военновъздушните сили. Предложението беше гласувано извънредно и технологично е напълно възможно указът на президента да бъде издаден още днес.

Лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева смята, че с тази кандитура има две възможности – че левицата очевидно предварително е продала мача за президентските избори на ГЕРБ и втората – чрез Радев БСП ще продължават да реализират своите икономически и корпоративни интереси.

Ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на съвместната пресконференция с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя  заяви, че останалите номинирани от структурите на БСП са отпаднали. От страна на БСП бяха издигнати Илияна Йотова, Мая Манолова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, ген. Румен Радев, Таско Ерменков и Марио Райков.

Евентуалната кандидатура на бившия депутат от БСП и настоящ омбудсман Мая Манолова предизвика вътрешен трус в партията. Манолова се оказа втора след Нинова по номинации, но така и не получи статута на фаворит. Както се разбра, Нинова е предпочела ген. Радев, който пък се ползва с подкрепата на Първанов и дава възможност двете партии да се обединят около единна кандидатура.

БСП и АБВ ще участват в президентските избори като коалиция. По думите на Първанов, има други партии, които не биха сключили споразумение с БСП или АБВ, но пък ще работят за кандидат-президента Радев, поради което ще се сключи паралелна мрежа от коалиционни споразумения.

След конфликтите около пропадналата номинация на Мая Манолова, членовете на Изпълнителното бюро Юрий Асланов и Костадин Паскалев, обвинени, че работят за нейната кандидатура и срещу Радев, са подали оставки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here