trai4o2

Отстраненият от първото правителство на ГЕРБ  –  Трайчо Трайков, е кандидатът на Реформаторския блок за президент. Така решиха днес партиите в блока, но той трябва да бъде одобрен от Изпълнителния съвет на коалицията. За вицепрезидент е предложен Съби Събев, генерал от резерва.

Трайчо Трайков беше министър на икономиката в кабинета “Борисов 1”, но изгонен след едно посещение на правителствена делегация в Дубай.

На въпрос какви резултати очаква РБ с този кандидат, председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски отговори, че първо кандидатурата трябва да бъде официално одобрена от Изпълнителния съвет.

По-рано през деня лидерите на партиите от блока се видяха с Бойко Борисов и се договориха да направят всичко възможно управляващото мнозинство да завърши пълния си мандат на управлението. От сбирката е отсътвал  единствено Радан Кънев.

Борисов и представителите на блока са разговаряли и за евентуална подкрепа, ако кандидатът на една от двете формации, членуващи в ЕНП, отиде на балотаж.

Минути след номинацията обаче  СДС  обяви, че не приема номинацията на Трайчо Трайков. “СДС категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент – той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия”, обяви лидерът на СДС Божидар  Лукарски. Неговата партия държала на Гроздан Караджов – кандидат, който е приемлив за всички, без ДБГ.

“Тогава да издигаме номинацията на отявления опозиционер Велислав Минеков, а не на мимикрията и скрития опозиционер и ние с Кунева и другите министри да напускаме правителството! Така е по-честно”, каза лидерът на СДС. Скулпторът Минеков бе номиниран от партията на Кунева ДБГ, която до последно е настоявала за неговата кандидатура, въпреки че е против първото му условие да приеме номинацията – да се поиска оставката на Бойко Борисов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here