Новоизбраният президент Румен Радев заплаши депутатите, че им остава още една седмица. Това стана по време  на програмната му реч, след като положи клетва. Той бе  провокиран от депутата от РБ Гроздан Караджов,който се изправи по време на речта и се обърна към Радев, че е трябвало поне веднъж да прочете речта си предварително, защото така демонстрира неуважение към парламента. Радев прекъсна словото и се обърна към депутатите: “Имате още една седмица”. Веднага част от депутатите на РБ и ПФ напуснаха залата, както и Даниел Кирилов от ГЕРБ.

Репликата на Радев бе  осъдена от ГЕРБ, Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт, а БСП, ДПС и Красимир Каракачанов оцениха високо речта на новия държавен глава.

Гроздан Караджов коментира след края на церемонията, че “заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев” и допълни, че това издава неуравновесен характер и първото падане на маските.
Разгневен беше и Валери Симеонов: “Какво иска да каже – че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?”
Премиерът Бойко Борисов изрази възмущение от поведението на някои народни представители, но и от репликата на Радев. “Една седмица важи за тях и за нас. Едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени, а трето и четвърто е да се направят”
“Искаме да се види ясната разлика между ГЕРБ и БСП, те се държаха дори просташки с Росен Плевнелиев. Днес демонстрирахме европейска култура как се сдава власт. Тя се взима и се сдава с морал”, коментира Борисов.  Той оцени  Росен Плевнелиев като  изключително успешен евроатлантически президент. “С няколко реплики той си навлече гнева на една част от обществото, която по принцип не е симпатизант на тази политика и загуби рейтинг, но Плевналиев е недостижим по линията Европа-НАТО в момента за нито един български политик”, каза още Борисов
Цветан Цветанов  определи репликата на Румен Радев като недопустима. “Не е нормално един президент, който казва в неговата реч, че ще бъде обединител на нацията, че ще бъде президент на всички български граждани, да се обърне към парламента и да каже остава ви една седмица. България е парламентарна република и той трябва да се отнася с уважение към институцията парламент”, каза Цветанов.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Абсолютен рубладжийски селянин. Сега кефите ли се какво си избрахте за президент ?

  2. Сигурно в Близ и ПИГ се надпреварват да хвалят “президента” за дебилната му изява.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here