768x432

Петък сутрин, 24 юни. Бюлетините са пуснати. Британците са се произнесли на референдума за членството си в Европейския съюз и искат да излязат. Това е сценарий, който политиците планираха сериозно, докато се молеха той никога да не се случи, отбелязва Ройтерс.

Тайни срещи в Брюксел и в цяла Европа разкриват огромната несигурност за това, което ще последва вота, определен от британския премиер Дейвид Камерън като “скок в неизвестното”, отбелязват правителствени представители и дипломати. Не са малки и опасенията какво ще стане, ако Великобритания остане в ЕС. Това е приблизителна карта на събитията, които ще настъпят след 23 юни, основаваща се на разговори с много дипломати и правителствени представители, малцина от които говорят публично от страх да не разпалят допълнително дебата във Великобритания.

Ден първи, петък, 24 юни.

Избирателните секции затварят в 22:00 часа местно време (01:00 часа българско време на 24 юни). Не са планирани масови екзит-пол проучвания, но преброяването през нощта би трябвало да даде резултатите приблизително по времето, когато лятното слънце изгрява над Брюксел. Освен самите резултати има и други неопределими фактори. Камерън обеща, че ще уведоми ЕС “незабавно”, ако Великобритания напуска. Може обаче да му бъдат необходими поне няколко дни. Ако загуби, разделената му Консервативна партия ще го постави под огромен натиск да подаде оставка. Натиск може да има и ако той спечели.

Паричните пазари ще бъдат непостоянни. Банк ъв Ингланд (Bank of England) и Европейската централна банка (ЕЦБ) имат планове за действие в извънредни ситуации, за да се справят със сътресенията, които шокът от Брекзита ще нанесе на британската лира и еврото.

Министрите на външните работи и посланици на страните членки на ЕС ще се съберат в Люксембург в 08:00 часа по Гринуич (11:00 часа българско време) за рутинни разговори, които ще предоставят на мнозина първата възможност да изразят реакцията си. Очакват се съвместни изявления от Германия и Франция и европейските институции. Както и да гласуват британците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който председателства срещите на върха на ЕС, и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел в 08:30 часа по Гринуич (11:30 часа българско време). На срещата ще присъства и холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, за да направи оценка и отправи послание.

Очаквайте: съжаление – от загубата на близо 20 процента от европейската икономика и още по-голяма част от военното и глобално влияние на Съюза; уважение – към волята на британския народ и решимост – да се продължи напред с европейската интеграция.

“Шоуто трябва да продължи”, както каза високопоставен представител на ЕС.

Може да има и четвърто послание, да го наречем отплата може би, макар британците да не трябва да го приемат лично; предупреждения за бедите, които ще споделят отиващите си, които имат за цел да сплашат други да последват примера.

Ден втори – събота, 25 юни.

Министрите на външните работи на шестте страни основателки на Съюза – Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург може да се срещнат в Берлин.
Някои финансови министри от еврозоната намекнаха за извънредно заседание на Еврогрупата, но според длъжностни лица това е малко вероятно. Управлението на банковите и пазарни сътресения ще бъде отговорност на ЕЦБ и други регулатори.

Ден трети, неделя, 26 юни.

След вота за Брекзит Юнкер ще председателства извънредна среща на Европейската комисия, включително британския еврокомисар Джонатан Хил. ЕК ще поеме отговорността за договаряне на “развода”. Европейски представители твърдят, че няма “план Б” за в случай на Брекзит. Припомняйки си същите отричания през миналото лято относно напускането на претоварената с дългове Гърция, един обаче спомена за “зала Б”, където в готовност ще чакат противопожарни екипи от европейски адвокати и експерти.

“Идеята е всичко да бъде готово за понеделник”, отбеляза представител на европейските институции.

Очаква се постоянните представители на страните членки и съветниците на лидерите да се срещнат в Брюксел в случай на вот за Брекзит.

Ден четвърти, понеделник, 27 юни. 

С началото на новата седмица на световните финансови пазари инвеститорите и гласоподавателите ще настояват да им бъде отговорено на въпроса накъде са поели Великобритания и ЕС. Очаква се Лондон и Брюксел да предложат уверения, че се водят системни преговори, докато междувременно за гражданите или компаниите нищо няма да се промени.

Ден пети, вторник, 28 юни.

Планирана е 24-часова среща на върха на ЕС. След вота за Брекзит политическата кариера на Камерън ще е приключила, но той вероятно ще остане на сцената, докато силно разделената му партия избере неговия наследник. Ще го очакват на вечеря в Брюксел. Големият въпрос е дали той ще уведоми Туск, че задейства член 50 на договора за ЕС, който ще бъде юридическата основа за напускането на Великобритания.

В Лондон евентуалният му проевропейски настроен наследник може да се опита да печели време. Еврочиновници и дипломати посочват, че биха искали Великобритания да започне процедурата веднага и изключват нови преговори, макар че не виждат юридически начин да принудят Великобритания да действа по определен начин. Договорите за ЕС не предвиждат изключване, но ще има яростен политически натиск Лондон да уважи волята на гласоподавателите да напуснат и останалите 27 страни може да започнат дискусии без Великобритания.

Ако Камерън постигне победа в референдума, срещата на върха ще обсъди бързо прилагане на пакета с отстъпки, които той извоюва от партньорите си през март за ограничаване на имиграцията от ЕС.

Ден шести, сряда, 29 юни.

Ден втори от срещата на върха и ако бъде избран вариантът за “Брекзит”, лидерите на 27-те оставащи членки ще се съберат без Камерън в залата, нещо, с което британците ще трябва да свикнат. Член 50 определя двегодишен срок за преговорите по раздялата. ЕС ще трябва да запълни дупката, оставена от Великобритания в бюджета и да увери милиони европейски граждани, живеещи на британска територия, и британците на континента, за бъдещите им права.

Европейските лидери могат да окажат натиск за бърза демонстрация на единство за засилване на интеграцията. Разногласията между Берлин и Париж по управлението на еврозоната вероятно ще изключат големи решения на този фронт преди изборите в двете страни през 2017 година. Идеята за по-тясно европейско сътрудничество в отбраната може да бъде съживена без скептичната Великобритания. В дневния ред на срещата вече е включен мащабен преглед на европейската политика за сигурност.

Европейските лидери ще трябва да дадат на ЕК мандат за преговори. Според някои британски експерти дискусиите могат да продължат повече от две години, за да включат преговори по нови търговски условия. Решение за по-дълги преговори обаче ще изисква европейско единодушие, каквото малцина в Брюксел очакват. Някои предполагат, че преговорите за бъдещите условия за търговия с Великобритания могат да се водят паралелно. Юнкер посочи, че европейският приоритет ще бъде “развод” за две години, след което преговорите да започнат “на чисто”.

Ден седми. Нищо не се е променило. Здравей, Естония.

След вота за Брекзит всички европейски регулации ще бъдат в сила във Великобритания до две години, след като Лондон започне процедурата за напускане на ЕС. След това никоя от тях няма да бъде в сила. Междувременно британски евродепутати заседават в Европейския парламент, Хил е в Комисията, хиляди британци ходят на работа като еврочиновници, а британските министри участват в съветите на ЕС. Те обаче нямат реален глас, Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното си председателство през втората половина на 2017 година, Естония може да получи по-рано шестмесечния пост.

Някои предвиждат силен натиск за изключване на британските евродепутати от решенията по европейски закони и отстраняване на Хил, който бе посочен от Камерън, от чувствителния му ресор на финансовите услуги.

Какъвто и да е изходът от референдума, от фризера ще бъдат извадени множество други планове на ЕС, замразени заради опасения да не отблъснат британските избиратели, включително правила за пестене на енергия чрез ограничаване на мощността на тостерите и електрическите чайници.

Ако британците гласуват да останат, някои експерти, най-вече във Франция, се опасяват от нов опит начело с Великобритания за либерализиране на европейските пазари и намаляване на регулациите.

Отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзита са голямата неизвестна.

Множество европейски лидери, предпазливи заради евроскептичните избиратели у дома, са решени да не позволят достъп на Великобритания до европейската търговия и финансови пазари, ако тя иска да не допуска европейски работници и да не допринася за европейския бюджет. Нови търговски бариери ще навредят на икономиката и на двете страни, но европейските страхове са от политически ефект на доминото, който може да струва повече в дългосрочен план.

Краят на пътя?

Европейските лидери имат много други задачи, които да отвличат вниманието им от преговорите с Великобритания, например Русия, еврото, трудовия пазар и бежанците. Лондон също може да има други приоритети, не на последно място – вероятността проевропейски настроената Шотландия отново да се опита да се отдели.

Европейските правила може и да изглеждат ясни, но европейските лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, не искат да видят как Великобритания си отива и все пак може да потърсят начин да я задържат, каквото и да покаже гласуването на 23 юни.

“Дали Меркел наистина ще затвори вратата? В Брюксел може и да изглежда ясно, но в политиката никога не се казва “никога””, отбеляза европейски дипломат.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here