zx500_707671

 

Рекордният бюджет от 265 милиона за тази година  прави прогнозите за развитие на Пловдив през тази година  оптимистични. Капиталовата програма от 70 милиона лева  гарантира разгръщане на строителни дейности, които не са виждани през последните години.  Такива са уверенията на общинската администрация  и на кмета Иван Тотев при

презентацията на бюджета на последната общинска сесия. Той беше определен и като първата крачка към втория мандат на Тотев.

Какво предстои?

До няколко месеца Колодрумът ще бъде завършен. Залата, за която пловдивчани са мечтаели от половин век, осмисли  целия мандат  на кмета.

Започва проектът, финансиран от ЕБВР. за  четири булеварда – Коматевско шосе, “Руски“, „Шести септември“ и „Северен“. До  края на август приключва реконструкцията на „Руски“ и през септември е  дългоочаквана копка на „Васил Априлов“.  Реконструкцията на „Васил Априлов“ включва изграждане на четирилентов път, подмяна на паваж с асфалт, ново осветление, тротоари, велоалеи. В началото на  април  стартираме реконструкцията на Коматевско шосе. Идеята  е да се работи едновременно на Коматевско шосе и „Руски“, и евентуално на  „Шести септември“.  В момента се проектира път от Коматевско шосе през Остромила до Беломорски – до обръщалото на автобусите.

Продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“. Улицата ще свърже директно район „Тракия“ с бул. „Санкт Петербург“.  Приключва реконструкцията на моста на „Васил Априлов“ и на надлез „Скобелева майка“ с Цариградско шосе.

Продължават ремонтите на тротоарните настилки и в пешеходните зони.

Започваме благоустрояването  на  зоните около „Капана“. Една от тях е пешеходният подлез от северната страна на Тунела, който ще бъде ремонтиран, осветен и превърнат в изложбено пространство, за да стане естествена връзка между „Капана“ и Стария град. Предстои реставрация на Етнографския музей, продължава с възстановяването на възрожденската къща „Клианти“.

Старт на ЦДГ „Чайка“ и довършването на ЦДГ „Мир“. Под въпрос е разширението на  ЦДГ „Каменица“.

Започва строителството на  втория гребен канал.

Проектирането на река Марица като част от градския пейзаж, място за отдих и разходка и транспортен коридор.

Започва работа по  Южен обходен колектор. За него се говори от 40 години, тъй като е крайно необходим за южната част на Пловдив, за Остромила и Беломорски.

Започна изпълнението на 48 километра велоалеи.

Стартира  поръчката за подмяна на светофарите на 50 основни кръстовища.

Продължават  археологическите разкопки на „Централен“. До лятото ще  има проект за консервация и експониране на Римския форум. Ще бъде подготвен работен проект за реконструкцията на целия площад. Ще има терасовиден подход от Цар-Симеоновата градина към разкопките.

През май завършва реконструкцията на на Цар-Симеоновата градина и и пускат Пеещите фонтани.

Стартира проектът на електронното таксуване в автобусите по всички 29 линии. На 354 автобусни снимки ще бъдат монтирани светещи табла с актуална информация за движението на рейсовете. На 41 спирки ще има автомати за билети.

Пловдив няма да изгуби 124 млн. лева европейско финансиране за водния цикъл, но проектът се прехвърля в следващия програмен период. Водният цикъл на Пловдив и Асеновград ще е един от основните приоритети в следващите години. Проектът включва  подмяна на водопроводи и канализация на бул. “Дунав” и по вътрешните улици в район “Северен” за 30 млн. лева и реконструкция и разширение на Пречиствателната станция за  53 млн. лева.

Площад “Света Петка” се трансформира в модерен парк, с изцяло нови водни площи, повече зеленина, места за отдих, детски кът и напълно различни подходи. Това е едни от актуалните проекти, с които община Пловдив ще кандидатства за еврофинансиране по “Региони в растеж”.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Еми като нямаш, колега – не ни занимавай със шльокавицата ти !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here