Още през март беше ясно, че едрият бизнес в Пловдив си търси кмет, тъй като Иван Тотев беше сериозно препятствие  пред олигархичните кръгове да превземат града.Целта беше ясна – контрол на общинския съвет и по този начин контрол над кмета, ако никой от кандидатите на бизнеса не успее да се пребори за кметския стол. Дори имаше идея  този едър бизнес да играе на местните избори със собствена партия, подобна на тази на Дани Каназирева.  И тази партия искаше да си купи кмет. Планът не беше много трудно осъществим, ако зад него застанат наистина сериозните капитали на няколко местни бизнесмени, защото все по-отслабващите патриотични партии и разпарчатосаната градска формация на БСП отваряха възможността за влизане с взлом на партии със солидни финансови възможности.

На по-късен етап се оказа, че няма нужда от създаване на нова партия, тъй като се появиха желаещи да си играят на кметове на едрия бизнес.Всъщност, те не се появиха, а си бяха отдавна по местата и чакаха подходящия момент да се заяват. По това време едно социологическо проучване за нагласите в Пловдив извади нереално високи проценти на доверие към Каназирева. Други сондажи пак това време обаче разкриха истината.

Дали електорната “мощ“ на политическата дама в пловдивското  изследване е неволна грешка? Едва ли. Едрият бизнес вече беше организирал предизборен кастинг и търсеше лица, които да го легитимират в местната власт. Дани Каназирева беше подходяща за подобна роля  и раздутите проценти  в проучването насочваха прожекторите към нея. С раздутите социологически проценти  Каназирева казвше  на едрия бизнес: Аз съм вашият човек!

Другият кандидат за кмет на бизнеса беше Здравко Димитров. Тогава вероятността да бъде кандидат на ГЕРБ беше нулева. А едрият бизнес може да те направи и кандидат на ГЕРБ, както и се случи. Зико видя възможност за реванш за загубата преди четири години, както и реванш срещу среди, вътре в партията.

Политически тероризъм! Така Георги Колев, един от кандидатите за кмет на Пловдив, нарече случилото се в деня на първия тур, имайки предвид машинациите на Дани Каназирева с екзит пола. Само че това беше част от сценария и Каназирева вече си получи наградата. Първият вариант на кукловодите от „мека топлина“ беше победа на Здравко Димитров на първи тур.Когато това се оказа невъзможно, минаха на вариант Б – балотаж между Зико и Каназирева. И в изборната нощ до 22 часа хората вярваха на тази лъжа. В крайна сметка бизнесът се задоволи с лесна победа над Славчо Атанасов. А и как мълча между двата тура Дани Каназирева!

Сценарият от март беше успешно реализиран. А и самият Здравко Димитров непрекъснато повтаряше, че едрият бизнес го подкрепя. Трябваше да бъде по-честен с избирателите и да каже, че го подкрепя „Пещерска гроздова“. Тогава и да го видят, че влиза в техния офис, нямаше да се впечатлят толкова. 

  ©  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here