“Пловдив е един от най-динамичните и с бързоразвиваща се икономика български градове, с което е още по-привлекателен за китайски инвестиции. С радост виждам, че двустранното сътрудничество се развива и ще продължи да се развива през следващите години“, каза  посланикът на Китайу нас  Джан Хайджоу, който гостува на кмета Иван Тотев..

Посланик Хайджоу е бил  за първи път в Пловдив през  1996 година и оттогава градът ни е оставил трайно впечатление – с разнообразната си архитектура, със специфичните еркери на сградите, издадени напред. Изкачването му и на Небет тепе също е оставило в него добър и приятен спомен.

Иван Тотев посочи, че в последно време се правят археологически разкопки на това емблематично място, като тук освен възстановяване се работи и по социализиране на зоната. Той презентира и проекта „Мозайките на Пловдив“, с който България кандидатства за вписване в световното културно-историческо семейство.

По време на разговорите беше засегната темата с побратимените на Пловдив китайски градове – Шън Джън и Луоян и бъдещето двустранно сътрудничество.

Посланик Джан Хайджоу заяви готовност за по-голямо взаимодействие в сферата на културата и икономиката за още по-реални резултати. Той подчерта, че стокообменът между България и Китай през последните години е с 30% ръст, особено вносът на Китай от България.

От разговорите стана ясно, че през ноември предстои в Шанхай да бъде проведено мащабно изложение на стоки, внесени от чужбина, като в момента участие са заявили повече от 200 международни организации от над 100 държави, сред които и България.

 

1 коментар

  1. Майко припадаме от възхищение!! Велики китайски лидери при нашия велик кмет! Сипвам си останалата ракия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here