barak-obama-655x449

 

“Всички приказки за икономическия упадък на Америка са политически измислици.Същото важи за говоренето, че враговете ни стават по-силни, а ние – по-слаби. Когато става въпрос за важните международни въпроси, хората по света не се стремят да се водят по Пекин или Москва, те гледат нас. Съединените щати на Америка са най-силната държава на света. Точка.”, заяви Барак Обама в последната си годишна реч “За състоянието на Съюза”. Той се опита да успокои страховете на американците за състоянието на икономиката, сигурността и бъдещето. Обама атакува някои от най-агресивните изказвания на републиканците, кандидати за Белия дом в изборите през ноември. Отправи послание за единство и обяви, че САЩ са най-силната държава в света.

“Вярвам във вас. Затова днес съм убеден, че нашият съюз е силен”, каза за финал американският президентът.

Последната му реч беше по-кратка от обикновено и за изненада на мнозина в нея само веднъж се говори за проблема в САЩ с огнестрелното оръжие. Екипът на Белия дом обаче изпрати мощно послание по този болен въпрос. Първата дама Мишел Обама не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в “Туитър”.

Обама се въздържа от подробности за това какви законови промени ще предложи в последната година от президентството си, но изброи някои от целите- вдигане на търговското ембарго срещу Куба, искане от Конгреса да разреши употреба на военна сила срещу “Ислямска държава”, разширяване обхвата на данъчните облекчения върху личните доходи, по-достъпни колежи, повишаване на минималната работна заплата, ремонт на имиграционната система.

Традиционно, американските президенти използват последната си програмна за обобщение на постигнатото от тях. Сред посланията за единство Обама каза, че “едно от малкото неща“, за които съжалява е, че американската политика е изпаднала в състояние на дълбоко разделение и че не успява да отговори за очакванията на гражданите.

“Хулите и подозрението между партиите се влошиха, вместо да намалеят. Без съмнение за запълване на тази пропаст са нужни умения като на Линкълн или Рузвелт, но ви обещавам, че ще продължа да се опитвам да подобря положението, докато съм на поста си”, каза американският президент.

Америка цени своята политика на толерантност, добави Обама и отвърна на призивите на Доналд Тръмп: “Затова трябва да отхвърлим всяка политика, всяка, която напада хората само заради расата или религията им. Не става дума за политическа коректност. Става дума за това да разбираме кое ни прави силни.”

Илюстрация на словото му бе поведението на републиканците, които почти не аплодираха и слушаха с каменно изражение, особено когато Обама критикуваше изказвания на някои от техните кандидати за президент.

В един несигурен свят “нашият отговор трябва да е нещо повече от говорене със силни думи и призиви за бомбен килим срещу цивилни граждани”, каза Обама.

“Докато разочарованието от политиката расте, чуваме призиви всеки да си стои там, откъдето е, да се използват като изкупителни жертви хора, които не изглеждат, не се молят, не гласуват като нас или нямат същия произход. Не можем да си позволим да поемем по този път. Той няма да ни донесе икономиката или сигурността, която искаме, но най-важното – той противоречи на всичко онова, за което светът ни завижда.”

“Мисията на Америка е за направи света по-безопасен, но без да се превръща в световен полицай”, каза Обама. “Не можем да се опитваме да възраждаме всяка държава, изпаднала в криза – това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили”.

Едно от най-амбициозните начинания, които Обама обяви в речта си, е усилието да бъде преборен ракът с публични и частни ресурси и капацитета на Америка за иновации.

Президентът го представи като събитие от мащаба на американската космическа програма за полети до Луната и възложи на вицепрезидента Джо Байдън да оглави “ръководството на мисията”. Байдън изгуби миналата година 46-годишния си син заради заболяването му от рак на мозъка.

Инициативата Cancer Moonshot 2020 има за цел да разработи до края на десетилетието основана на ваксини имунотерапия за борба с рака. За целта вече е увеличено с 2 милиарда долара финансирането на изследователски програми. Отделно, частни фармацевтични компании и академични изследователски центрове се обединиха в началото на годината за друга програма за борба с рака.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Айде побеждавайте ги тея рак и Спин вече. Нали все пак вие си ги измислихте?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here