kolaj_goce

Политическото инженерство в България ражда единствено чудовища, които вечно пледират, че са невинни, а действията си оправдават с интереса на обществото. Вчера у нас се пръкна поредната политическа мешавица – нещо като миш-маш, ама направо буламач. Това е комбинацията от АБВ, „Народен съюз“ и „Гергьовден“, обединени под формата на парламентарен съвет. Няма съмнение, че идеологът и акушерът й е Гоце Първанов – майстор на Тройни коалиции и всякакви безпринципни дослуци, в името на единствената цел – да си във властта и да я употребяваш в името на лични и корпоративни интереси. Иронично депутати казват, че конспиративното име на новата коалиция е „Гоце“ – такъв е агентурният псевдоним на Първанов в ДС. Любопитното е, че този път новата Тройна коалиция е комбинация от изпечени политически номади, ренегати и брокери, които са чергарствали и мамили избиратели от целия политически спектър и то години наред.

Емблемата Георги Първанов е тръгнал триумфално от националистическата ОКЗНИ, минал през столетницата, после вожд на АБВ, партньор на ЕГРБ, Реформаторски блок и Патриотичния фонт, а от вчера съюзник с „Гергьовден“ и „Народен съюз“. Ето как щтрихира образа му бившият съветник в президенството проф. Николай Слатински: „Не подценявайте Първанов! Няма сделка, която той да не е способен да сключи. Няма компромис, който той да не е способен да направи.

Няма кауза, която той да не е способен да предаде

Няма национален интерес, който той да не е способен да пожертва. Каквото и да говори, каквото и да обещава, в каквото и да се кълне, каквито и звезди да сваля от небето в името на България, не му вярвайте.“

Другият играч е откровено политическо менте – „Народен съюз“. Ползва старата марка, която в зората на демокрацията наложиха Анастасия Мозер и покойният Стефан Савов. Ако отворите кошера на въпросния съюз, ще видите, че вътре са се преформатирали две съмнителни формации – Земеделски народен съюз (червен) и провалената още в зародиш БАСТА.

Този Земеделски народен съюз, с лидер Румен Йончев, и с един файтон играчи, се оказва виртуозен майстор на политическото кръвосмешение и прелюбодейство. В предишния парламент Йончев се беше поставил в уникално скандална ситуация. Формацията му беше член на ЕНП, а в родния парламент той бе партньор на БСП и Станишев. Лично Станишев го посочил в листата на БСП. Румен Йончев тогава крепеше като депутат мафиотското управление на Пламен Орешарски и даде гласа си за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. През 2013 г. когато видя, че правителството на Орешарски успешно върви към дъното, никому неизвестният Йончев обяви, че прави коалиция с Цензурата на Бареков, а журналиста обяви за най-перспективния български политик.

Всъщност кариерата на Йончев тръгва като международен секретар на БЗНС – Народен съюз на Анастасия Мозер. От него се отделя ЗНС с лидер Стефан Личев, а към Постоянното му присъствие се присламчва и Румен Йончев. През 2010 г. Личев става учредител на АБВ на Първанов, а на 39-тия конгрес на ЗНС през 2012 г. отстъпва председателското място на Румен Йончев. През 2009 г. пък Йончев беше в кандидатска листа за евродепутати на коалицията НАПРЕД след Любен Дилов-син. Нея я подкрепяха формациите ВМРО – Българско национално движение, Земеделски народен съюз, движение “Гергьовден”, Единна народна партия на Мария Капон. В настоящия парламент Йончев влезе с проваления проект на Николай Бареков и бързо си спечели славата на конформист, политик без принципи, готов за лични интереси и договорки да подкрепя всякакви каузи и решения. Особено скандално се оказа поведението му около приемането на промените в Избирателния кодекс. Йончев се води председател на парламентарната комисия за Българите в чужбина, но нито веднъж в зала или в комисия не е защитил интересите им, разказват колегите му. При ветото на президента за Изборния кодекс Йончев обявил предварително, че ще го подкрепи, но после в зала се извъртял и гласувал „против“. Фурнаджийската му позиция скандализира част от депутатите, но предизвика и гнева на българите в чужбина. От Канада и САЩ сънародници веднага му поискаха оставка от председателския пост. „Неморално е такъв човек да ни представлява. Ако депутатите искат да възвърнат доверието на емигрантите, трябва незабавно да го изхвърлят от шефското място в тази комисия“, казва пред Faktor.bg д-р Лолита Николова, от Солт Лейк Сити.

Партньор в земеделската дружина на Йончев е и депутатът Явор Хайтов. При управлението на Костов и ОДС бе зам. министър на МВР, но от вчера вече е в прегръдка с Първанов и Румен Петков.

Вторият механизъм от измисления „Народен съюз“ е компрометираната БАСТА. Тя се създаде след като падна първото правителство на Бойко Борисов, а основните й двигатели бяха изключените от ГЕРБ Мирослав Найденов, бивш земеделски министър и лобиста Емил Димитров, популярен като Фаса или Ротманса. Въпреки големите им амбиции, на предишните парламентарни избори формацията им не успя да събере

дори и 1% от народния вот

Стара партенка е и третият играч в новия съвет – партия „Гергьовден“, с неизменния й брокер Любен Дилов. Формацията стартира още докато Дилов беше в „Шоуто на Слави“, а екипа на Дългия му бяха верни партийни членове. По-късно шоумените напуснаха „Гергьовден“, но патрона на формацията успя да си издейства избираемо място в парламента при ОДС на Иван Костов. След това уж десният Дилов смени няколко неуспешни коалиции, докато през 2014 г. пристана на Цензурата на Бареков, която трябваше да се превърне в политическо оръжие на Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Ако избирателят подреди и погледне всички тези „герои“, няма как да не установи, че всеки от тях е минал през даден период през другия, прелюбодействал е юнашки, въргаляли са се в едни мръсни чаршафи – затова след 26 години преход всички в родната политика са баджанаци и не искат да си вадят кирливите ризи. Как тогава от тези изпечени развратници да очакваме битка с корупцията, реформа в съдебната система, и най-вече нов морал в политиката?

Проблемът е, че отговорност за безпринципните интересчийски коалиции трябва да се търси не са само от малките номади, които за да оцеляват са готови

да се надупят до всеки по-голям играч

Отговори пред обществото трябва да дадат и големи партии, претендиращи, че са с ясна физиономия и ценности. Години наред те приютяват малките кърлежи и ги легитимираха в политиката, смятайки, че ги държат на къса каишка. Иван Костов да каже какво правеха при него Дилов и Гергьорден, а Станишев да обясни, как се оказа ортак със земеделеца, член на ЕНП Румен Йончев? Отговор няма да чуем.

Коментар на Васил Василев във Faktor.bg

1 коментар

  1. единственото което щеше да ни помогне като държава беше тотална и незабавна лустрация на всички кадри на БКП и ДС след 89-та. Закъсняваме вече 27 години, окато държави като Чехия и Румъния са вече няколко обиколки напред. Оказахме се прекалено мекушави и ще продължаваме да плащаме цената за това.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here