На Путин подава ръка с тиха наслада (даже знамената са се сляли в едно), но на Денков не. Мисля, че извънпротоголната жестикулация на президента при връчването на втория мандат е за кремълска публика. За каква друга да е…, пише медийният експерт Георги Лозанов по повод поведението на Президента Румен Радев при връчване на мандата за съставяне на правителство на коалицията ПП-ДБ.

Защото не е посегателство върху националния суверенитет да консултираш промени в службите с евроатлантическите си партньори, за да ти дадат достъп до класифицираната информация на двата алианса, на които принадлежиш. Без да се притесняват, че тя ще изтече до невидим трети. Предателство е да обслужваш интересите не на партньорите си, а на неприятелска държава.

В ход е втори опит да се провали евроатлантическо правителство, въпреки внушителното евроатлантическо мнозинство, което спечели изборите. Тече добре организиран антипарламентарен преврат в страната. Надеждата е, че ако няма кой друг, европейските граждани на България ще излязат на улицата да го спрат.

П.П. Всъщност, нищо непредвидимо. Да припомня какво писах още в началото за възможността ПП/ДБ да направи правителство с подкрепата на ГЕРБ/СДС: “Труден избор, но от него зависи не толкова какво ще се случи с ГЕРБ и ПП/ДБ, колкото с политическия алианс, отзивчив към Изтока, където засега влизат “Възраждане”, БСП и президентът. И който с кратка пауза фактически управлява страната през последните три години”.

Не е конситуционосъобразно българският президент да казва кое е целесъобразно и кое не е!, напомня политологът Димитър Авромов.

С изказването си, че не е целесъобразно да връчи втория мандат на ПП-ДБ, президентът г-н Радев доказа, че властта опиянява политиците на високи постове и ги лишава от адекватна преценка. Правомощията на българския президент не предполагат той да ръзсъждава по целесъобразност. Много неща са нецелесъобразни! Например опитите на г-н Радев да разсъждава политически извън обхвата на правомощията си.

Това, че на политическо заседание на една партия (в случая ПП) няколко арогантни, самовлюбени хора, непознаващи природата на политиката и неразбиращи политическия език,  говорят неадекватно (и показват, че са политически неподготвени), не означава, че е нецелесъобразно партията им да получи мандат. На заседанията на другите политически формации, също както при ПП, (без това да оправдава ПП) за съжаление се използва сходен език и политиката бива свеждана до персонални оценки и махленско клюкарстване.

В никаква роля, никой от нас обаче няма формалното право да поставя етикет “нецелесъобразно” на използвания политически език и на начина, по който хората в дадена легитимна политическа партия обсъждат обстановката,  когато взимат собствените си вътрешни политически решения, независимо дали формацията или нейните решения ни харесват или не.

Това важи и за ГЕРБ, и за ДПС и за БСП, и за всяка друга политическа формация.

Политик на изборна длъжност, който си позволява да ни казва какво е “целесъобразно” и какво не, е от този вид, който ако има правомощия, би решил, че е нецелесъобразно да говорим свободно или да имаме право да гласуваме например. Такава порода политици, ако могат, използват репресии, за да да наложат собствените си представи за целесъобразност и политически ред. От този вид са били Франко, Мусолини, Хитлер. В наши дни такива са Лукашенко и Путин.

Неприемливо е български президент през 2023 г. да разсъждава в категориите на политическата целесъобразност и публично да казва кое е целесъобразно и кое не.
Ако народните представители в българския парламент разбират какво наистина означава парламентарна демокрация и какво я застрашава, трябва веднага да поставят формално въпроса за отстраняване на този президент, който смята, че има право да казва на политическите партии, тоест на гражданите, какво е целесъобразно и какво не!, пише още Димитър Аврамов.

„Ако някой е хранил илюзии, че Румен Радев ще се раздели спокойно и доброволно с цялата еднолична своя власт в държавата, която узурпира поради партийно-партизанските дрязги през последните три години, значи е прекалено наивен участник – или наблюдател на българската политика. Записът на НС на ПП, който разкри отвратителни личностни характеристики и прояви на лидерите на тази партия, бе оперативно мероприятие, насочено към осуетяване на възможността за създаване на редовно правителство с втория пореден мандат – след като първият бе върнат неизпълнен по споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, пише във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

На пръв поглед парадоксално, но всъщност твърде логично, излизането на записа на бял свят увеличи шансовете за формиране на правителство между двете големи коалиции в настоящия парламент. Шансът да се договори балансирана – за предпочитане преимуществено експертна – формула за кабинет нарастна като следствие от публикуваните скандални изказвания на лидери на ПП. Радев по всяка вероятност осъзнава това и днес бе принуден да “свали картите”. Неговата “препоръка” мандатът да не бъде изпълнен по същество означава обявяване на война на тези, чиято цел е да го лишат от възможността да продължи управлява еднолично държавата. 

Ако мандатът бъде успешно реализиран – нещо, на което голямото мнозинство от българското общество се надява – враждебните действия между президента и новоизбрания кабинет рязко ще се засилят. Този запис може да се окаже далеч не последния, който ще достигне до публиката – особено като се има предвид, че лидерите на ПП, оказва се, обичат да говорят в различна компания всичко, което им дойде до устата. 

Всеки акт на евентуално създадено с втория мандат правителство, нарушаващ интересите на Кремъл в България, както и на свързани с Москва структури и институции на българската олигархия, ще предизвиква все по-мащабни оперативни мероприятия, насочени към сваляне – или проваляне на кабинета. Именно заради това, този кабинет трябва да бъде създаден на експертна основа – без политически лидери извън тандема Николай Денков – Мария Габриел – и да включва министри, чието обществено реноме е максимално близко до безукорното. Така биха били избегнати тежки публични компромати и провали, опитите за които и без друго рязко ще зачестят ако този кабинет бъде формиран и започне да работи, пише още Минчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here