Студентът от Хага, 22-годишният Евгений Марчев, бит на протеста, би трябвало да олицетворява сборния образ на младите хора, които протестират и причините да го правят. Завършил Американския колеж, студент 2 курс в Хага…Като нарисувано е.

Една от основните причини, изтъкнати от младежа по БТВ е, че в България не било като в Нидерландия, където имало помощи за студенти и т.н.

Младежо…Нашето поколение живя и се бори за да живеете по-добре вие, младите и никога няма да търся дивидент от това. Да можеш ти да учиш в Американския колеж, докато за нас беше опасно дори да влизаме в библиотеката на посолството н САЩ. За да можеш да летиш из Европа и света свободно, докато на нас ни трябваха изходящи визи и живеехме като в затвор. За да можеш да се запишеш студент в Хага или където поискаш, докато по това време ние влизахме в казармата, а в университетите ни записваха след като влязат тези с привилегиите, децата на номенклатурата и на т.нар. активни борци.

Това си спечелил и никой не ти иска благодарност за новите демократични права и възможности. Но не можеш да протестираш, защото в Нидерландия, страната с един от най-високите стандарти на живот не само в Европа, а и в света, било по-добре, отколкото в България.

Така е, защото нямаш памет и никой не те е учил, че докато холандците са се развивали като една от най-успешните държави в Европа, България е била под османско владичество. Защото изкарахме 45 години социализъм, лагерен строй с диктаторско еднопартийно управление, какъвто холандците не познават. Защото най-бедната държава в СИВ по времето на социализма на всичкото отгоре фалира и обяви мораториум по външния дълг, а хората припадаха по опашките през Лукановата зима. Беше само преди 30 години /за мен/ и в мрачното неясно минало /за теб/. Та ти дори не си бил роден през 1996/97 година, когато пенсиите станаха 3 долара, а заплатите 5-6 и бяхме на ръба на оцеляването, а това сякаш беше вчера.

Ето защо не протестирай, защото не сме като в Нидерландия с БВП колкото на цяла Русия и данъчна система, която позволява социални придобивки, непознати за нас.

Ако това е мотив, това означава, че цяла Европа трябва да протестира, а Източна – перманентно.

Ти протестираш, после ще си вземеш раничката за Хага, а тук ще останем възрастните, да не кажа вече старите, които ще се опитаме ако не за за няколко месеца, поне докато следваш, да стигнем стандарта на Нидерландия. И тъй като искаш оставката на това управление, очевидно очакваш твоите справедливи искания да ги изпълняват бившите комунисти от БСП и партията на феодала Доган. Защото това е политическата реалност у нас, ако си млад, умен и образован, трябва да го знаеш.. Така ли си го представяш? Или тогава ще участваш в нови протести и т.нар. “избори до дупка”? И после ще протестираш, защо у нас няма чужди инвеститори?

Никой не иска от теб и от другите благодарност или уважение към едно, или друго правителство, а трезва обективност. Както сам каза – корупция има навсякъде, въпросът е в размера.

Затова – протестирайте, но и помагайте, не само плюйте, а и допринасяйте в борбата и срещу корупцията, и срещу липсата на законност и справедливост. Но ти кажи, колко от вас, младите, които сега са по площадите са готови да се включат в политиката и да променят нещо?

Бъдещето е ваше, ние направихме каквото можахме. И не ние, 60-годишните и нагоре ще оправяме демографската криза, или консервативната образователна система, чиито реформи дават плод след десетилетие..

Поемете своята отговорност, стига сте мрънкали. Защото както казва Рейгън “Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване”. Вие сте поколението!

Евгени Петров, журналист

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here