Еуфорията от изборната победа на СИРИЗА отминава и идва отрезвяването.
Еуфорията от изборната победа на СИРИЗА отминава и идва отрезвяването.
Гръцкото правителство е готово на компромоси  в преговорите с европейските партньори, а това означава сериозно отстъпление от предизборните обещания. В самата управляваща партия СИРИЗА назрява недоволство, изразено от видни партийни дейци. Гърция все по-ясно разбира, че е излъгана в надеждите си за светло бъдеще и левите обещания, които доведоха на власт  левицата,  стават все по-скъпи за гърците.
Правителството обещава, че няма да спира вече започнати приватизационни сделки, нито ще преразглежда сключените, каквито бяха предварителните намерения.  Планът включва компромисни решения по големите проблеми, например реформите на пазара на труда и социалните плащания, които би трябвало да отговорят както на изискванията на европейските партньори, които осигуряват финансирането, така и на очакванията на гръцките гласоподаватели, които подкрепиха крайнолявото правителство на СИРИЗА, обещало да сложи край на икономиите.

 Алексис Ципрас се отказва от предизборните си обещания по отношение на минималната заплата, която планираше да повиши незабавно след изборите. В изпратения до ЕК  план за реформи обаче се предвиждат колективни преговори с цел постепенно увеличаване на минималната заплата, като всички промени ще бъдат съобразени с партньорите на страната. Гърция се наема и да реформира системата на заплащане в публичния сектор така че заплатите да не бъдат намалявани повече, но и общите бюджетни разходи за това заплащане да не бъдат увеличавани. Атина освен това обещава консолидация на пенсионните фондове, която да позволи спестяване на средства, премахване на “вратичките”, които позволяват ранно пенсиониране.

Недоволни представители на водещата партия в управляващата коалиция в Гърция обвиниха правителството в изоставяне на предизборни обещания. Най-напред евродепутатът Манолис Глезос, 92-годишен ветеран от съпротивата и доайен на гръцката левица, обвини правителството на СИРИЗА че споразумението представлява даване на заден ход от предизборните обещания. “Извинявам се на гръцкия народ, че взех участие в тази илюзия”, посочи евродепутатът в своя блог. Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис отговори, че в партията няма да престанат да уважават Манолис Глезос, но неговата реакция е безцелна и погрешна.

Световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис е поискал среща с премиера Алексис Ципрас, за да го накара да каже “охи” /не/ на демонстрирания отказ “найн” на Шойбле и незабавно да премахне всички мерки за икономии и да възстанови националната независимост на страната.

Руди Риналди, член на политическия секретариат на СИРИЗА заяви, че “споразумението не може да бъде определено като успешно”, че “оковите върху страната по силата на сключените меморандуми не се разхлабват”, и че “продължаващата загуба на суверенитет и безмилостният контрол на еврокрацията ще доведат до цялостното задушаване на обществото”. По думите му е наложително функционерите и членската маса на СИРИЗА да заговорят.

В две свои интервюта министърът на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, който принадлежи към Лявата платформа в партията СИРИЗА изтъква, че радикалната програма на кабинета трябва да бъде приложена изцяло и последователно и че никакво споразумението в рамките на Еврогрупата не бива да анулира правителствената програма.

Вторият министър с ресор административната реформа Йоргос Катрунгалос поиска от правителството да не приема отстъпки и постави своя “червена линия”, като предупреди: “аз няма да остана в министерството, ако не останат чистачките, не аз, правителството няма да отстъпи по един такъв ключов въпрос”.

Заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос също предупреди, че народът няма да издържи нови мерки за икономии. “Ако споразумението от Еврогрупата бъде изпълнено, народът няма да издържи”, смята той.

 

7 КОМЕНТАРИ

 1. В какъв свят живеем, а ? Хора на хиляди километри, които не познавате да определят бъдещето ви и това на децата ви на база нещо, наречено @заеми@, което няма никаква реална стойнсост.

 2. Тва не е сайт за конспирации бе майна, а Политика в Пловдив май се казва 🙂

  … Та кво искаше да кажеш?

 3. Прав е – когато се издават тея заеми банките (в тоя случай Международния Валутен Фонд и Централната Европейска Банка) не извършват никакво физическо придвижване на капитал, т.е. няма местене примерно на злато или сребро да речем за 40 милиарда от трезорите на ESB или IMF към трезорите на Централната ббанка на Гърция. Има емитиране на облигации и виртуални пари – същото както когато отидеш в банка и вземеш заем – само че тук се прави с няколко различни финансови инструмента, в зависимост от тоа какъв токсичен дълг искат да ти набутат – затова и такъв тип заеми се наричат реално ‘austerity loans” – те не подпомагат икономиката, а напротив – влошават нещата в дългосрочен план. Нещо като 16 милиарден заем за да закърпиш стария заем . Звучи ли ти познато ?

 4. БУАХАХХА !! Момче, прегледай се !!
  Дават се рални пари – това че гърчолята не искат да работят и им се кеси по плажовете си е техен проблем!!

 5. Не е зле Бюек да се осведомиш малко преди да кълнеш като неграмотен манго – цитат :
  “Златният стандарт е парична система, при която стойността на парите съответства на дадено количество злато.При златния стандарт парите са или монети, съдържащи определено количество злато, или банкноти, за които се гарантира замяната им със злато, в идеалния случай в предварително определено количество. Паричните единици, използващи златен стандарт, имат постоянен обменен курс една спрямо друга. С изключение на Швейцария, днес в нито една страна не се прилага златният стандарт. Защо България трябва да се върне към златен стандарт? Когато говорим за пари, добре е да си припомним, че днес в обръщение са т.нар. „книжни” пари (FIAT Money), намиращи се извън т.нар. златен стандарт. Не можем вечно да използваме пари без покритие – основаната на тях система един ден ще стигне до своя край. При сегашните условия златният стандарт е единственият при който покупателната способност на парите се определя независимо от променливите идеи на политическите партии, правителствата и групите за натиск. При златен стандарт, правителството обменя местната валута за злато на една определена цена. Златото и ценните метали са единствения актив, който може да устои както на инфлация, така и на дефлация!!!”

 6. Ок, един въпрос към Антибареков – колко злато има България и къде се съхранява, в държавата ли е ?

 7. и последно – Сириза може и да имат добри намерения, прекалено рано е да се съди, все пак са били на власт от само месец, а вече се появяват материали по поръчковата преса за предизвестеният им провал – което само покзва че има някой който се страхува от тях. Може би някои ? 🙂 Дайте им време и да видим, аз лично смятам че след първоначалния шок от контакта с лешоядите от централните банки ще издърпат Гърция нагоре, било чрез излизане от т.нар. еврозона или чрез орязване на заемите…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here