За пореден път от руската телеграфна агенция ТАСС научаваме какви ги върши петата колона на Русия в България. Разбираме, че русофилите в България официално си имат нова партия с лидер Николай Малинов. 

Само преди месец обвиненият в шпионаж в полза на Русия лидер на НПО “Русофили” Николай Малинов, пак пред руската агенция ТАСС, за първи път обяви, че има намерение да създаде политическа русофилска партия у нас. Сега, отново чрез ТАСС, Николай Малинов дава отчет на менторите си от Москва за изпълнението на поставена задача. Защото ТАСС е не само официалния медиен флагман на руската държава, но и едно от цивилните прикрития на руските разузнавателни служби. 

От публикациите стана ясно, че Русия вече има своя официална партия в България, готова за политически действия. Явно не са ѝ достатъчни проруските позиции и политики на партии като БСП, АБВ, Възраждане, Атака и други по-малки или по-големи, но по-прикрити проруски партии. 
Като изключим въпроса защо българските специални служби допускат такава дръзка чуждестранна политическа инвестиция в страната, и конституционна ли е изобщо такава партия, то другият важен въпрос е защо на Русия ѝ трябва нова проруска партия в България. 

Атлантическият съвет на България не веднъж е предупреждавал, че хибридната война на Русия срещу евроатлантическия избор и път на България е навлязла в своята интензивна фаза. Затова на Москва днес са ѝ необходими партии с по-активни, директни, открити и провокационни партийни позиции и действия в полза на Русия, а не балансиращи между Изтока и Запада или които са уж за европейски път на развитие на България, но в тясно сътрудничество с Русия. 

На Кремъл му е необходима партия в България, която ясно и силно да заяви, че е против членството на България в НАТО и ЕС и че мястото ѝ е в “съюз с Русия навеки”. И тази партия да се представлява от лица, познати сред голяма част от запасното войнство, църковните, академичните, културните и медийните среди. Освен това, всяко законно действие на българските власти срещу антиконституцонни действия на такава партия или лица от ръководството ѝ, да бъде квалифицирано от Кремъл като „политическа репресия“, а нейните проксита в България да използват механизмите на Европейският съюз за оказване на натиск върху България. Кремъл много добре е осъзнал, че може да използва толерантността в страните с либерална демокрация за своите експанзионистични цели. 

От изявленията на Николай Малинов пред ТАСС става ясно, че партията му ще се бори за интересите на Русия с политически инструменти. И те няма да са само политически декларации и позиции, а ще се ползват и такива като референдуми за падане на санкциите срещу Русия, за излизане на България от НАТО, организиране на антинатовски акции и демонстрации срещу превъоръжаването на българската армия със съвременно оръжие, срещу евентуалното разполагане на съюзнически военни бази в страната и срещу всичко, което прави България невъзможна цел за пряка военна агресия от страна на Русия. 
Партията на Малинов, разбира се, ще участва и в избори, като е възможно да се коалира с други проруски партии с цел да влезе в управлението на страната и да ползва тогава пълния инструментариум на държавната власт за постигане на политическите си цели – съюз с Русия и излизане на първо време от НАТО, а после и от Европейският съюз. Ако е вярно това, което твърди Малинов, че в България 80 % били русофили и подкрепяли „културното русофилство“, то той ще разчита на него, за да може

„политическото русофилство“ да поеме управлението на България

 В изявлението си Малинов казва, че до края на годината партията му ще обяви водачите на своите листи в избирателните райони на България. Напълно е възможно те вече да са ясни, като съдим от опита на Малинов през 2016 г., когато той разпространи социологическото проучване, изготвено от Руския институт за стратегически изследвания – РИСИ към президента на Русия, ръководен тогава от генерал Леонид Решетников. В заключението на това изследване на практика се даваха характеристиките на човека и условията, на които той трябва да отговоря, за да може да спечели президентските избори в България. Пълното съвпадение в препоръките на РИСИ с придобилия медийна популярност през лятото на 2016 г. командир на ВВС генерал Румен Радев едва ли е случайно. Далеч преди да стане публично известно намерението на Радев да се кандидатира, той набързо си подаде оставката като командващ Военновъздушните сили и странно, още по-бързо беше удовлетворено неговото искане. Законът позволяваше той да бъде освободен от служба доста по-късно. Надали правителството и президента на България през лятото на 2016 г. не са имали информация от службите какви са истинските мотиви на Румен Радев да напусне военната служба и че той вероятно е подготвян за бъдещ кандидат-президент на България. Основна роля в тези задкулисни процеси е играл руският генерал Решетников, който е консултирал различни политически лидери в България, като Корнелия Нинова и други, относно името на предпочитания от Кремъл кандидат за български президент. 

Днес наблюдаваме подобна ситуация. С тази разлика, че ген. Решетников вече не е директор на РИСИ и е със забрана да посещава България за 10 години, заедно с олигарха Малофеев. Но това явно не му пречи да контактува със своите партньори в България. Николай Малинов не крие, че редовно общува и се „съветва“ с Решетников и Малофеев. И ето, вече се обявиха имената на някои от участниците в т. нар. Консултативен съвет към партията, който не е уставен управленски орган, а предимно има за цел да привлича хора от русофилските среди, които не са членове на партията, но са харесвани от Кремъл, като генерал о.з. Стоимен Стоименов, доц. Валентин Вацев, Нешка Робева и др. публично известни лица. 

Явно Кремъл много бърза. Защото не тръгва по законовия дълъг път за създаване на нова партия, чрез организиране на инициативен комитет от свои доверени лица, провеждане на учредителен конгрес с избор на ръководство и председател на партията, и чак накрая – регистрация в Софийски градски съд. Процес, който трае минимум два-три месеца, а понякога и повече от 6 месеца. И винаги има риск партията да не бъде регистрирана от Софийския градски съд, както стана с  „Няма такава държава“ на Слави Трифонов и трябваше целият процес да се повтори отново и да се учреди и регистрира ПП „Има такъв народ“. 
Кремъл явно няма време за такъв дълъг, а и рискован в юридическо отношение, процес. Затова Кремъл извади от нафталина една от отдавна създадените политически партии, замаскирана като българска патриотична партия. ПП Възраждане на Отечеството” е учредена и регистрирана в периода 2008-2009 г. от множество генерали и български запасни военни, повечето завършили военни училища и академии в бившия СССР. За нея може да се намери малко публична информация из интернет. Знае се, че партията е учредена във Велико Търново и то не случайно на 1 ноември 2008 г. – Денят на будителите, за да се подчертае патриотичния ѝ характер и е регистрирана от Софийски градски съд през февруари 2009 г. 

Първи неин лидер е армейски генерал Йордан Мутафчиев, министър на отбраната в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов от 22.11.1990 г. до 8 ноември 1991 г., т.е. в първите години на „перестроечния“ по руски модел преход към демокрация и пазарна икономика на България. Генерал Мутафчиев е завършил руската Военна академия „Фрунзе“ през 1976 г. и по-късно, през 1984г. – Висшата военна академия „Ворошилов“ на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР. Общо 5 години висше военно обучение в Съветския съюз, след стандартното висше военно образование, получено в тоталитарна комунистическа България.

” Възраждане на Отечеството” през последните няколко години се ръководи от друг бивш генерал, но този път от МВР. Това е бившият директор на полицията на СДВР до 2003 г. генерал Емил Миланов. През последните години запасният генерал от МВР е лидер на русофилската неправителствена организация “Международна славянска община – Перун-2000”. Това е НПО, на което Столична община безвъзмездно е дала за ползване общинска сграда в кв.Требич, район “Надежда” в София. Тази проруска организация развива активна издателска дейност, инициира, организира и финансира реставрацията на руски и съветски паметници, както и организира различни чествания на събития и личности, свързани с Русия и бившия СССР. 

Много от инициативите са съвместни с Движение “Русофили”, ръководено от Николай Малинов. Не случайно бившият полицейски генерал е определен и за секретар на Движение “Русофили”, като същевременно е и председател на ПП “Възраждане на България”. Изобщо, развива активна проруска политическа и обществена дейност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here