Вчера кметът Здравко Димитров се срещна с общинските съветници от всички представени политически партии в ОбС за да обсъдят дневния ред на община Пловдив. Позиция в социалната мрежа след срещата изрази съветникът от НФСБ Слави Геолгиев. Ето какво написа той:

Състоя се консултативна среща между кмета на община Пловдив, част от зам-кметовете и общинските съветници, по приложения дневен ред. В провелото се 3 часово заседания се оказа, че общината няма изготвени проекти и анализи, за което и да е от предложенията, които поставя за обсъждане. В изтеклите 50 дни от извънредното положение не са положени особено големи усилия,за изясняване на фактическото положение на общината, както и ясна визия за развитието й.

Обсъждането се проведе на базата на устни разговори между участниците, без да се протоколира, без да има установен ред, но най-вече без предложенията да са подплатени с реални аргументи и анализи.

Това което се наложи като основен извод е, че срещата бе прикритие за поредното лансиране на нов заем на община Пловдив, за съжаление отново без каквато да е документация и аргументация. Пандемията вероятно не е подействала отрезвяващо на ръководството на общината, но е засилила чувството на отговорност сред сериозна част от общинските съветници. Изрично настоях за приключване на бюджетната година, преди да правим каквито и да било заключения за финансовото състояние на общината. Немислимо е да се мисли за нов заем  преди да сме наясно какво реално се случва с приходите в хазната. Нещо повече, немислимо е да теглим кредити, без извършени обстойни анализи за необходимостта от извършените инвестиции. Инвестициите трябва да са насочени към подпомагане на дребния и средния бизнес, както и към разширяване базата на приходи. Ход, който ще изхарчи парите на Пловдив в 2-3 големи проекта, няма да доведе до търсената възвръщаемост в бюджета на Пловдив.

Стана ясно, че темата за реформи в общинските предприятия и администрация не са на дневен ред в община Пловдив. Напротив, все по-упорито се търсят нови варианти, но за заемни средства. Разумните предложения за оформянето на нови пешеходно-търговски зони, като на ул.”Карловска”, ул.”Иван Вазов”, Тютюневия град и т.н., бяха подминати с мълчание от кмета Здравко Димитров, а дори оспорени с контрапредложения отново за заеми, но този път от фонд “Флаг”.

Цялостното си становище по разглежданите точки представих писмено на кмета Здравко Димитров. Считам че провеждането на консултации трябва да продължи, но би имало смисъл единствено ако на тези консултации, разглеждаме анализи. Всичко останало би било параван за прозрачност.

-Продължавам да настоявам за структурна реформа в администрацията на община Пловдив.
-Закриване на неефективни общински предприятия и поемането на дейността им от общинската администрация.
-Иновативен подход за събиране на несъбраните данъци (т.н.недобори), които ежегодно ощетяват бюджета.
-Детайлни анализи за всеки един инвестиционен проект на община Пловдив и неговата обществена необходимост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here