Украинският президент Володимир Зеленски – чийто медиен талант и достойно поведение му помогнаха да привлече света към каузата на Украйна – кацна с американски военен самолет във военновъздушната база “Андрюс” след пътуване, организирано тайно поради съображения за сигурност.

Законодателите сравниха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 г., дни след като нападението на Япония над Пърл Харбър вкарва САЩ във Втората световна война.

“За мен е особено вълнуващо да присъствам един героичен лидер пред Конгреса по време на война – в момент, в който демокрацията е поставена на карта”, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защитничка на Украйна, чиято покана към Зеленски е едно от последните ѝ действия преди републиканците да поемат контрола.

Американската столица беше украсена в цветовете на украинското знаме, които се съревноваваха с коледната украса.

Извън Белия дом телевизионни камери от цял свят бяха дошли да запишат посещението на военния лидер – първото му пътуване извън страната, откакто Русия нахлу точно преди 300 дни.

Президентът Джо Байдън посрещна Зеленски топло в Овалния кабинет на Белия дом, а навън в мразовитото време поддръжници на Украйна се наредиха до бариерите за сигурност, за да изразят подкрепата си.

Ярема, 17-годишен украински студент в САЩ, загърнат в украинското знаме, се надяваше да види Зеленски, както и да посети града:

“Исках да покажа подкрепата си към нашия президент и подкрепата си към Украйна.” Запитан какво трябва да поиска Зеленски от Байдън, Ярема отговори: “Оръжия, оръжия и още повече оръжия.”

35-годишният Бахтияр Мендибай, който пътува близо час с децата си от дома си във Вирджиния до Белия дом, заяви, че не може да пропусне събитието. С едната си ръка той държеше детска количка, а с другата – плакат, на който Зеленски призовава за повече оръжия.

“Днес съм тук, за да поздравя най-великия жив човек”, каза роденият в Казахстан, който подобно на Украйна е бивша част от Съветския съюз и все още е под значително руско влияние.

“Украинците, те се борят за всички, включително и за моята страна, за моя народ. Искам да кажа, че те се изправят срещу руския империализъм”, каза Мендибай, който от 10 години живее в Съединените щати.

Зеленски изрази благодарност за подкрепата на САЩ и получи обещания за още, включително за нови системи за противоракетна отбрана.

Зеленски запази характерната си военна униформа, а президентът Джо Байдън постла червен килим, като нежно сложи ръка на рамото на военния лидер пред Белия дом.

“Ще продължим да укрепваме способността на Украйна да се защитава, особено въздушната отбрана”, каза Байдън на Зеленски, докато седяха до камината в Овалния кабинет.

Президентът Владимир Путин “се опитва да използва зимата като оръжие, но украинският народ продължава да вдъхновява света”, каза Байдън.

“Искам да кажа това искрено – не просто вдъхновяват нас, а вдъхновяват света със своята смелост и с това как са избрали решителността за своето бъдеще”, допълни Байдън.

В Белия дом Зеленски благодари на Байдън за “голямата му подкрепа и лидерство в цяла Европа”.

Зеленски връчи на Байдън награда, която му е била дадена от “истински герой” от сраженията в Бахмут – капитан на ракетна система HIMARS, която променя правилата на играта на бойното поле.

“Той каза – дайте го на смелия президент”, заяви Зеленски.

По време на пресконференцията украинският президент зае твърда позиция относно връщането на всички територии, завзети от руските сили, а Байдън от своя страна заяви, че Киев никога няма да остане сам.

Байдън също така показа ясно, че има граници за вида подкрепа, която може да бъде предоставена на Киев, без да се рискува разделение сред съюзниците му.

“Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо”, каза Байдън на съвместна пресконференция със Зеленски до себе си, като обеща, че Съединените щати ще окажат подкрепата си срещу руската агресия “толкова дълго, колкото е необходимо”.

Зеленски заяви, че няма да бъде тласкан към споразумение, което оставя украинска територия – част от която Москва твърди, че е анексирала – в руски ръце.

“За мен като президент справедливият мир е безкомпромисност по отношение на суверенитета, свободата и териториалната цялост на моята страна; възмездие за всички щети, нанесени от руската агресия”, каза той.

Украинският лидер също така изрази благодарността си към Вашингтон за съгласието му да предостави модерната система за противовъздушна отбрана “Пейтриът” като част от военната помощ на стойност 1,85 млрд. долара, обявена паралелно с посещението му.

Байдън заяви, че е уверен, че западният съюз в подкрепа на Украйна ще остане единен.”Изобщо не се притеснявам за единството на алианса”, каза Байдън., като изрази удовлетвореност от солидарността и подкрепата за Украйна.

Пред Конгреса Зеленски благодари на всяко американско семейство в емоционално и смело обръщение. То имаше за цел да се противопостави на проявите на скептицизъм по отношение на американската военна помощ, докато войната се проточва през новата година.

“В това специално Рождество Христово искам да ви благодаря, на всички вас. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае същата топлина на другите хора.” – каза той пред законодателите, които го посрещнаха с продължителни овации и ставане на крака, докато той влизаше в залата на Камарата на представителите.

Конфликтът започна да отстъпва от заглавията на вестниците в Съединените щати на фона на продължаващите сражения и поемането от републиканците на контрола върху Камарата на представителите през януари – има опасения, че под тяхно ръководство ще отслабне решимостта в подкрепата за Украйна.

В речта си, определена от американските медии като най-важната в кариерата на Зеленски, той заяви, че страната му никога няма да се предаде, като добави: “Украйна е жива и се бори”.

Но той призова законодателите – много от които бяха облечени в цветовете на украинското знаме – да направят повече за страната му през жестоките зимни месеци, като помоли за повече оръжия и финансова помощ.

“Имаме артилерия. Благодаря ви. Достатъчно ли е това? Честно казано – не съвсем.” – откровено каза той.

Зеленски подари на депутатите украинско бойно знаме, подписано от войници от обсадения град Бахмут.

Тази седмица Конгресът е на път да одобри допълнителна военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 45 млрд. долара, като част от годишния законопроект за финансиране в размер на 1,7 трилиона долара, с което общата помощ от САЩ ще надхвърли 100 млрд. долара.

Украинският лидер напомни историческата мисия на Съединените щати, като цитира думите на 32-ия президент Франклин Д. Рузвелт прид Конгреса: “Американският народ със своята справедлива мощ ще стигне до абсолютна победа.” 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here