Самолетът, на борда на който се е намирал ръководителят на паравоенната групировка “Вагнер” Евгений Пригожин, е бил свален в резултат на заговор за убийство, но методът не е бил ракета земя-въздух, заявиха американски служители.

Предварителните оценки на американското правителство, които според официалните лица са непълни, предполагат, че в самолета е избухнала бомба или че някаква друга форма на саботаж е причинила катастрофата северозападно от Москва, съобщава “The Wall Street Journal”.

Руското правителство заяви, че разследва причината за катастрофата, но не даде подробно обяснение. Близки до Вагнер и Пригожин канали в социалните медии твърдят, че самолетът е бил свален от руска противовъздушна ракета.

В деня след смъртта на Пригожин негови поддръжници се стекоха на импровизирани паметници, за да отдадат почит на човека, организирал краткотрайно въстание срещу Москва.

В четвъртък руският президент Владимир Путин наруши първоначалното си мълчание и поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Той похвали постиженията на Пригожин, но също така заяви, че шефът на “Вагнер” е допуснал някои сериозни грешки.

“Искам да отбележа, че това са хора, които допринесоха значително за общата ни кауза да се борим с неонацисткия режим в Украйна”, каза той на членовете на Вагнер в самолета.

“Ние помним, знаем и няма да забравим.”

Официалната информация за катастрофата и причините за нея е оскъдна. Властите съобщиха, че всичките 10 души на борда на самолета са загинали, а Следственият комитет на Русия започна наказателно разследване по подозрения за нарушаване на правилата за авиационна безопасност.

Руските държавни медии съобщиха, че са открити 10 тела и публикуваха кадри от работата на следователите на мястото на инцидента. Полицията е обградила входа на селото в Тверска област, където се е разбил самолетът.

Местните медии съобщиха, че телата на жертвите са били натоварени в автомобили, принадлежащи на погребална фирма, и са били откарани. Местни жители, които твърдят, че са чули експлозия, преди да видят самолета да пада на земята.

Няколко канала в Telegram, близки до групата “Вагнер”, публикуваха видеоклип, на който се вижда как боец в униформа на “Вагнер” е коленичил и плаче пред импровизиран параклис пред бившия офис на “Вагнер” в Новосибирск, град в Южна Русия.

Както и при предишни смъртни случаи на съперници на Путин, Кремъл вероятно ще посее объркване относно това кой е убил Пригожин. Руските държавни медии вече започнаха да разпространяват противоречиви предположения – от обвинение към Украйна до предположение, че съперник на Пригожин е поставил бомба в самолета му.

Кремъл може само да се възползва от тази несигурност, тъй като Пригожин беше разединяваща, макар и популярна, фигура в Русия, както и протеже на Путин. Въпреки че Кремъл и преди е елиминирал съперници, Пригожин е първият високопоставен лоялен човек, за когото се твърди, че е убит от Путин заради предполагаеми нарушения на системата.

Смъртта му е проблематична, тъй като той беше герой за милиони недоволни ветерани и обикновени руснаци заради военната си история и язвителните си разобличения на предполагаемия мързел и корупция в армията.

В Кремъл “вероятно ще има чувствителност по отношение на това как бойците от “Вагнер” и техните симпатизанти ще приемат новината” за смъртта на Пригожин, казва Ерик Грийн, бивш съветник в Съвета за национална сигурност на президента Байдън, който сега е нерезидентен учен в Международния фонд “Карнеги” във Вашингтон.

В същото време Пригожин беше опасен съперник за висшите руски служители в областта на отбраната, повечето от които вероятно са наясно кой стои зад убийството му. Грийн заяви, че Кремъл може и да бъде по-категоричен относно това кой е убил Пригожин с течение на времето, като отбеляза, че при отравянето на други съперници – като политическия критик Алексей Навални и бившите шпиони Сергей Скрипал и Александър Литвиненко – “Кремъл първо култивира неяснота, но през следващите месеци даде недвусмислени намеци за авторството”.

Правителствен служител на Обединеното кралство заяви, че макар западните правителства все още да събират информация и сведения за катастрофата, най-вероятният заподозрян за нечиста игра е Федералната служба за сигурност на Русия, или ФСБ, нейната вътрешна разузнавателна агенция.

Дори когато новината за смъртта на Пригожин се разпространяваше по света, за Кремъл всичко си вървеше по старому.

Около час след катастрофата Путин излезе на трибуната в Курск, Западна Русия, за да произнесе реч, в която възхвалява победата на Русия над нацистите през Втората световна война и хвали мъжете, които сега се сражават в Украйна, без да споменава бившия си съюзник.

В четвъртък във видеообръщение към срещата на върха на групата на развиващите се страни БРИКС той изрази обичайните си оплаквания от усилията на Запада да създаде еднополюсен световен ред, ръководен от САЩ.

Путин обеща да задълбочи връзките с африканските страни и заяви, че Русия остава надежден партньор за доставки на храни и горива, след като се оттегли от сделката, която позволи на Украйна, основен доставчик на зърнени храни и други хранителни продукти за развиващите се страни, да продължи износа по море. Президентът не спомена Пригожин или самолетната катастрофа.

Реакцията на поддръжниците на Вагнер на смъртта на Пригожин засега е тих траур сред неговите сътрудници, много от които са закалени в битките в Украйна.

Единственият канал в Телеграм, който официално представлява Пригожин и неговите компании, мълчи от 26 юни насам, а нито един от основните канали, които твърдят, че са свързани с Вагнер, не е направил изявления с призив към поддръжниците да се съберат.

Военачалникът изпрати в Украйна сили от около 50 000 войници, които поведоха продължила месеци битка за превземането на град Бахмут и връчиха на Русия най-важната ѝ победа през месеца. По-късно той заяви, че Вагнер е загубил 20 000 души, сражаващи се за града, повечето от които осъдени, наети от руски затвори. Бойният контингент на Вагнер, който настъпваше към Москва през юни, наброяваше само няколко хиляди души.

Владимир Осечкин, руски правозащитник в изгнание, който помага на дезертьори да напуснат страната и пише книга за Вагнер, заяви, че след смъртта на главните фигури на групировката се задълбочава разривът между членовете на военното командване на Вагнер и тези, които имат достъп до финансите му.

Сред жертвите, заедно с Пригожин и главния командир на Вагнер, Дмитрий Уткин, според руската служба за гражданска авиация, е Валерий Чекалов, който е обвинен в прехвърляне на руски държавни пари, предназначени за Вагнер, чрез десетки офшорни компании, свързани с групата.

“Те нямат план Б, след като Пригожин вече го няма”, каза Осечкин, позовавайки се на това, което според него са кадри от размяна на текстови съобщения между членове на “Вагнер”, които са му били предадени. “Най-важните фигури на Вагнер загинаха в този самолет.”

Когато се появи новината за смъртта на Пригожин, светлините в сградата на бившия център “Вагнер” в Санкт Петербург бяха включени, за да образуват формата на кръст. Центърът беше открит през ноември, в разгара на популярността на Пригожин в Русия, и беше затворен от властите след бунта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here