Разликата между ГЕРБ и партията на Слави Трифонов е под 4%, сочи последното социологическо проучване на “Маркет линкс”, обявено по bTV. ГЕРБ получава подкрепата на 21% от анкетираните при 17,6% подкрепа за ИТН.

Интересно е сближаването между Трифонов и коалицията около БСП. Подкрепата за червената коалиция е 17,1%, показват още данните на “Маркет линкс”. БСП пое в посока коалиция с по-малки леви партии. 

И според това проучване “Демократична България” е четвърта политическа сила, с по-добър резултат от ДПС. В парламента влиза и партия “Изправи се! Мутри вън” с резултат от 4,2%. Картината обаче не е много пълна, защото подкрепата за ВМРО и “Воля и НФСБ” е представена отделно, а трите формации обявиха, че ще се явяват заедно на избори. Сумарният им резултат също надхвърля прага от 4% за влизане в парламента. Изследването отчита още, че в новия парламент ще влязат отново 6 формации.

“63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност”, коментира пред медията управителят на “Маркет линкс” Добромир Живков. “Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен”, отбеляза той.

Социологът наблюдава и сериозна партизация преди предсрочния вот. “Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим“, обясни Живков.

“В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява”, даде пример той.

Живков отчете още, че в последните седмици партията на Трифонов – ИТН, “отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората й”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here