„Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ е национален проект, който да работи за имиджа на България, а в частност и на нашия град“, обяви кметът на Пловдив  Иван Тотев пред участниците в двудневния Есенен колоквиум „Дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация“, който се състоя в Пловдив по инициатива на Жени ГЕРБ и фондация „Конрад Аденауер“.

В презентацията си за подготовката на града като Европейска столица на културата през 2019-а  пловдивският кмет заяви очакванията си чрез силата на културата да настъпи духът на промяната, като се решат редица градски проблеми и се постигне устойчиво развитие.

„Предвидили сме фестивали, карнавали, концерти, изложби и други атрактивни събития, но по-важното за нас е да направим гражданите щастливи чрез силата на културата и да постигнем цели от пряка икономическа полза“, посочи Тотев.

Пловдив се посещава годишно от около един милион туристи и се реализират около 500 хиляди нощувки , което е двойно повече спрямо 2011 г., но целта е през 2019-а  градът да посрещне близо 2 милиона туристи и да достигне около 750 хиляди нощувки.

„Цялата културна програма и събитията, които правим, трансформирането на градски зони  с възможности за по-хубав живот, е от ключово значение за развитието на различни нови индустрии в града. През последните години привлякохме много млади хора в IT сектора и високотехнологичните производства. За един град е важно да има работа, но само това не е достатъчно, трябва да е и привлекателно място за живот с добра инфраструктура и култура. За това ще допринесе именно домакинството ни като Европейска столица на културата 2019“, каза още кметът на Пловдив..

Иван Тотев благодари за подкрепата на държавата в лицето на правителството и премиера Бойко Борисов, както и на българските представители в Европейския парламент, които оценяват голямото значение и споделят популяризирането на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

1 коментар

  1. Поклон пред величието на академик Борисов, добре че дава от джоба пара да съществува държавата, че си е…ло мамата иначе !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here