Али Байрам е общински съветник от ДПС в мандата 2011 – 2015 година. От 2016-а е лидер на градската организация на ДПС. „Политика в Пловдив“ разговаря с него за промяната  в ръководената от него структура и амбициите на Движението на идващите европейски и местни  избори.

 • На местните избори преди четири години ДПС в Пловдив направо катастрофира – нито един  съветник в ОбС, което не беше се случвало. Какво се промени за тези четири години? Изобщо има ли промяна?
 • Да, загубата беше тежка, но тя постави и началото на сериозна промяна. Хората осъзнаха, че без техен представител в ОбС са подложени на постоянни манипулации, не са защитени, правата им се нарушават, няма към кого да се обърнат за помощ.  ДПС  за 27 години не изневери на себе си – насочи се към хората, изслушва проблемите им, решава ги. Така правим в Пловдив – директен контакт  с хората , на улицата, в кафенето, навсякъде. Те го виждат, усещат промяната  и искат час по-скоро да има избори, за да изразят това, което чувстват, нетърпеливи са . Може да ви звучи доста амбициозно, но ДПС в Пловдив трябва  да има петима общински съветници след местните избори наесен. Имам самочувствието да го твърдя, след като всеки ден съм сред хората , сред нашите избиратели , вярвам, че това може да се случи  – петима съветници – никога не е било. Амбициите на ДПС са големи – както на национално, така и на местно ниво.
 • Твърдите, че пловдивската организация е в много добра кондиция и е способна на изненада наесен?
 • Готова е за избори, категорично го казвам. Ще проличи още на евроизборите.Проведохме всички отчетни събрания в града, над 30, разговаряхме с хиляди хора. Има ентусиазъм сред тях  и това ми дава уверонст да твърдя, че сме готиви, че ще покажем промяната, която настъпи след  краха през 2015 година.
 • И все пак разцеплението е факт с появата на партия ДОСТ.  Какво е влиянието и в Пловдив и може ли да обърка плановете ви за добри резултати на изборите. На последния  парламентарен вот партията на Местан отклони доста гласове.
 • ДОСТ  буди само съжаление, това мога да кажа. Никога не е била фактор в Пловдив и няма да бъде.  Пловдивчанинът е политически много грамотен, имам предвид и хората в етническите квартали. ДОСТ няма бъдеще – нито в Пловдив, нито на национално равнище. Никой не обича предателите . Да, отнеха гласове на последните избори. Това се дължеше на разни недоразумения, които изчезнаха. Тази партия не може да попречи на амбициите ни.
 • Единството на ДПС, това е важно за едни избори. Има ли разнобой, битка между лидери за влияние в махалите?
 • Ще се върна към 2015 година.  Това беше началото на предателството на Лютви Местан. Разнобоят в ДПС съвпадна и с местните избори. Затова се стигна до тази катастрофа тогава. По това време бях действащ общински съветник и знам какво се случи. Целите и каузите  на една група хора бяха други. Политическите стратегии  бяха други и затова не успяхме. Най-осезаемото паденние беше тогава. Следствие от поведението на предателите. Това е. ДПС вече е на друго ниво.
 • Прочисти ли се организацията? Какво е влиянието на т.н. барони, които колят и бесят в „Столипиново“ и другите етнически квартали?
 • С тази истории е приключено. На събранията говорихме и за  тези „барони“.  Хората са готови да ги линчуват. Защото осъзнават каква беля ни докарват тези лица. Затова ще настоявам и за намеса на органите. Ще бъдем много активни в тази насока. Няма да допуснем  такива индивиди да решават съдбата на хората. Техните действия влияят на всички нас, на семействата ни, на бъдещето на децата ни, на всички. Приемаме го много лично. Предстои ни сериозна работа за тяхното неутрализиране. Друг обаче е въпросът. Кой ги движи тези барони, кой поставя задачите им, кой  им дава изобщо тази възможност да си играят със съдбата на хората . Бароните са извън махалите. Идват по време на избори и после изчезват, нищо след тях. Това ли заслужават хората, които се нуждаят от някаква закрила, съчувствие, помощ. Темата е много чувствителна. Като цяло ДПС ще работи с органите и медиите по този въпрос. Няма да допуснем  такива хора да се толерират. Категорични сме да сложим край на тази порочна практика.
 • Какво е отношението към ДПС в „Столипиново“. Само там ли разчитате да получите голяма част от гласовете?
 • Да, там са основната част от избирателите ни. Но сме вече доста амбицозни, имаме самочувстие, ще работим в целия град. Няма как да се капсулираме в „Столипиново“ и другати махали. ДПС е националноотговорна партия . Правим политики и във всички останали райони на  града. И там винаги сме имали гласове, но сега ще бъдем по категорични, по настоятелни.  Всеки ден постъпват заявления за членство в ДПС от етнически българи, ето показвам ви ги. При нас има различни етноси. Отворени сме към всички.
 • Как ДПС оценява местната власт, съюзник ли ви е? Има ли разминаване с вашите приоритети?
 • Мога да говоря за“ Източен“, за „Северен“. Добре е да се бутнат  няколко павилиончета. Но не е ли редно да се направят няколко детски площадки, няколко детски градини, зелени площи.  Нека нашите деца  също да изживеят детството си нормално. Да се разходим из „Източен“ и да видим за какво става въпрос. Не може да разделиш  района на две и да кажеш тук така, там иначе. Голяма грешка правят политиците по този начин. Подценяват пловдивчани  в тези райони, въобразяват си, че могат  да правят политика на гърба на тези хора. Да правят политика на разделение и да смятат, че така ще докарат гласове на партията си,  бъркат. Пловдивчанинът ще гласува за тези, които реално правят нещо, имат потенциал да свършат работа. Всички ще предложат нещо за „Столипиново“. Но това е част е от града, не може да се отделя така. Той е на 3 километра от Община Пловдив. Трябва да се мисли глобално.
 • Искате да кажете, че избирателите в „Столипиново“ стават  все по-трудни за манипулация?
 • Да, така е било.  Ако погледните резултатите от всички избори досега, ще видите кои партии  колко гласат имат в тези райони. Партии, които не са правили  кампании в „Столипиново“ имат толкова много гласове – земеделци например или други, знаете ги. Да не си измиват ръцете с тези хора.
 • Но партиите пак ще идват и пак ще обещават.
 • Политиците подценяват ситуацията. Ще влязат, но ще бъдат разочаровани. На хората им писна. Ще махнем два павилиона – това  вече не работи. Трябва реална инвестиция, ако искаш да спечелиш тези хора – път, градинка, тротоар. Градът е на всички нас. Ако една пратия е направила всичко, което трябва, за да живеят тези хора нормално, пак може да отиде при тях и да им каже, че иска да продължи, да продължи да им прави добро. Иначе как да стане – с празни обещания и лъжи? Този филм свършва. Да не знаеш къде се намира „Столипиново“, а да идваш само с обещания не става. Сега нали виждате – бутнат ги в „Централен“ , отиват в „Столипиново“, бутнат ги в „Северен“, пак отиват там. После имало гето. Кой го прави това гето. Много има да се говори по тази тема. Обективно да се говори. А не с езика на омразата, за да се харесаме на една част от обществото. Ето имам конкретно предложение . Дори за малки проблеми няма към кого да се обърнеш.  Затова предлагам да се назначат хора в кметствата, които да бъдат връзката с  кварталите. Представители на етноса, които не е задължително да бъдат партийно обвързани. Да върви работата. А сега има едни нафукани чиновници, дали им да отговарят за съотвентния квартал и се държат като… да не казвам какво.
 • Често сочите образованието като сериозен проблем, който пречи на децата да имат по-добро бъдеще. Защо?
 • В „Източен“ има 6 училища. Ако един ученик е завършил осми клас  с отличен, а не знае да пише и чете, не знае азбуката, за какво говори това. Необходими са сериозни мерки, защото образованието засяга наионалната ни сигурност. Необразованият най-лесно се манипулира. Ще пуснем жалба до Министерството на образованието. Да се направи проверка  на преподавания материал, проверка на оценките, на дневниците. Да се изпитат произволно подбрани деца и да се види дали оценките им съответстват на знанията им. Това са наши деца, български, трябва да се образоват, а им се пишат оценки само за присъствие, не може така. Ние наистина сме патриоти. Затова съм горд, че съм в тази партия, защото моят лидер Ахмед Доган много пъти е доказвал своите патриотични позиции. И аз искам като пловдивчанин да няма разделени хора. А резделението идва от образованието. Осакатяваме децата, после хвърляме камъни по тях.
 • Най-близките избори са за Европарламент. Как ще се представи ДПС Пловдив?
 • Това са много важни за нас избори, те са и национални до голяма степен, така че мобилизацията ни е висока. Държим на нашите представители в Европарламента и ще се борим този път да са петима. Пловдив ще се отчете достойно, за да имаме самочувствие и за следващите избори. И нещо важно – хората, които отидоха в ДОСТ, сега се връщат, масово се връщат. Дори и тези, които са били на ръководни постове там. Всеки прави грешки. Цялата ни енергия е за достигане на добър резултат, без да обръщаме внимание на другите. Българинът е показал, че може да преценява реално . Ако е допуснал грешка, след четири години се поправя.
 • Пловдивска социологическа агенция  наскоро ви даде твърде скромен резултат – около 2 процента на местните избори?
 • Къде ги питаха тези хора, в „Столипиново“ ли идваха, или само по центъра. Пловдив ще бъде изненадан, това мога да кажа.
 • Ако резултатите ви са толкова добри на местния  вот, колкото очаквате, кои са възможните ви съюзници в ОбС?
 • Най-близките до нас, но ние още не ги знаем. Трябва да видим първо конфигурацията на новия ОбС.  Не мога сега нито една партия да включа в списъка на съюзниците, но мога категорично да изключа някои – като ВМРО например.  С  другите е въпрос на разговори и консултации.

2 КОМЕНТАРИ

 1. Изненадан съм от грамотното интервю на този човек, дано да има повче като него в ДПС – Пловдив а и на национално ниво.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here