„Когато  през 2014 година се случи вандалския град срещу Джумая джамия, бях общински съветник  и прочетох декларация от името на ДПС, с която партията осъди този акт.  Тогава се зароди и идеята за традиционното кафе на толерантността, започнало през 2015 година. Сега, отново като общински съветник от ДПС, изразявам своята благодарност, че три мюсюлмански празника влязоха в култуния календар на града. Няма по-добро доказателство, че Пловдив е станал по-толерантен град“, каза днес лидерът на ДПС в града Али Барам в Джумая джамия.

Представители на всички общности и религии в Пловдив се събраха там на традиционното кафе на толерантността. Събитието бе организирано за шеста поредна година от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство.

Да пият кафе на една маса се събраха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, областният управител Дани Каназирева, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин  Ергани, председателят на Общински съвет Александър Държиков,зам.-кметът Пламен Панов, както и представители на Фондация “Заедно“ – мюсюлмани, юдеи, християни ,православни и католици.

Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство. Всяка година кафето на толерантността напомня за хилядолетната история на Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here