Днешният съпредседател на криптокомунистическата коалиция ДеБъ Атанас Атанасов е бил прокурор в Разград в края на 80-те години. Това е единственото постно изречение, което може да прочетете във всичките му биографии, в Уикипедия и различни справки. От известно време (признавам си, че закъснях, но кое по-първо да проуча и разкрия) и мен ме глождеше, както и вас предполагам, любопитството с какво, аджеба, се е занимавал Атанас Атанасов в онези мътни и античовешки времена – края на 80-те години на миналия век, когота тоталитарния болшевишки режим в България агонизираше и също като умираща змия хапеше най-тежко и болезнено. Това пише в свой материал за “Зонанюз” политологът Антон Тодоров.

За разлика от повечето анализатори, коментатори, политолози, историци и т.н., аз имам железен принцип – личното мнение, което е повлияно от емоция, от симпатия и антипатия не може да е мотив за изграждането на истинския образ на даден политик или друго публично лице. Личното мнение не е факт, то не може да бъде и доказателство.

То може да бъде единствено интерпретация, коментар на други аргументи, за предпочитане е да са документални такива. Това е моят основен аналитичен и изследователски принцип! Затова реших да следвам принципите си и се самокомандировах в Държавен архив-Разград. На място проучих всички запазени архивни единици за този период и резултатът от разследването ми ще прочетете и видите днес и утре. Документите, които публикувам са съсипващи за фалшивия образ на днешния креслив “антикомунист“ Атанас Атанасов, лидер на криптокомунистическата секта Демократи за силна България. Нека разрушаването на една от най-измамните фигури на български посткомунизъм започне сега.

В отчетен доклад на Районна прокуратура-Разград за 1989 г. е записано, че “дейността на Разградската районна прокуратура през изтеклата отчетна 1989 година е била насочена към изпълнение на държавните и правителствените задачи, отнасящи се до дейността на прокуратурата като цяло, на задачите поставени от Главна прокуратура и тия, произтичащи от конкретните местни условия“.

В този доклад за пръв път протича името на младши прокурора от Окръжна прокуратура Атанасов, който е изпратен в помощ на единствения тогава прокурор в Разградската районна прокуратура – Личева. “За техния труд и всеотдайност – похвала и благодарност“, пише още в същия важен документ, който се съхранява в ДА-Разград.

Нека поразсъждаваме малко – годината е 1989 г., т.н. “Възродителен процес“ е в своя пик. Казано иначе, в ход е операция по прогонването на стотици хиляди български граждани в Турция. Граждани, на които насилствено са сменени имената, а имуществото им е разграбено или изкупено на безценица от Изпълнителните комитети (ИК) на Общинските народни съвети (ОбНС) и раздадено на близки до тогавашната тоталитарна комунистическа власт.

Година по-късно от Главна прокуратура са предприети множество проверки на този престъпен процес. Ето една докладна записка от архива в Разград, която описва една подобна проверка вече през 1990 г. Днешният креслив “борец с комунистите“, “противник на ченгетата“ и критик на ДПС Атанас Атанасов се оказва, че е бил проводник и изпълнител на държавните и правителствени задачи, произтичащи от местните условия. Разградският регион през 1989 г. е бил една от цитаделите на “Възродителния процес“, предвид живеещите там стотици хиляди български мюсюлмани с турско етническо самосъзнание. През тази година има период, в който Атанас Атанасов е ЕДИНСТВЕНИЯ прокурор в Районната прокуратура. Това е така, защото неговата колежка младши прокурор Личевa отсъства през първата половина на 1989 г. поради заболяване. Виждате този факт, описан в последния документ.

Пак да обърна внимание – в месеците, когато т.н. “възродителен процес“ е в своя пик и българските турци са обект на най-жестоката от десетилетия политика на репресии, днешният лидер на ДСБ Атанас Атанасов е ЕДИНСТВЕН прокурор в Районна прокуратура-Разград. Всичко е преминавало през него – и като обвинения, и като съпорт на политиките на БКП “произтичащи от местните условия“.

В един от отчетите за видовете престъпления е написано, че през 1989 г. Районна прокуратура-Разград е завела 5 обвинения срещу различни граждани във връзка с “престъпления срещу дейността на държавните органи и обществени организации“. Този евфемизъм крие обвинения по чл.96 и 108 от тогавашния комунистически Наказателен кодекс, текстове, по които най-често са обвинявани политическите противници на комунистическия режим. Друг документ от същата 1989 г. пише дословно следното:

“Изложените данни по този раздел сочат за една напрегната година за двамата прокурори (Атанасов и Личева), работили през отчетния период, за техния неуморен и всеотдаен труд при изпълнение на прокурорската работа“.

Да видим от какво се е ръководил в работата си като районен прокурор в Разград в края на 80-те години другаря Атанас Атанасов. Четем “План за дейността на Окръжна прокуратура в гр. Разград през 1989 година“. Документът е с гриф “За служебно ползване“:

“Ръководно начало в дейността на Окръжната и районните прокуратура от Разградски окръг през 1989 г. ще бъдат решенията на Тринадесетия конгрес на партията, на Националната партийна конференция, Юлската концепция на ЦК на БКП. Тя ще бъде съобразена с указанията на Главна прокуратура и Областния комитет на БКП“. Край на цитата! Нали разбрахте – днешният “великан на антикомунизма“ се е ръководил в работата си като прокурор в Разград от решенията на най-висшия орган на БКП (Конгреса на БКП), от Националната партийна конференция и указанията на Областния комитет на БКП. Другарят Атанас Атанасов е толкова доверено лице на разградските областно и общинско комунистическо ръководство, че му е поверено да се занимава и с казуси по обвинението на членове на Областния и Градския комитети на БКП, както и други членове на БКП, които са извършили престъпления!

Ето, имаме документ, който удостоверява това, а най-отдолу разпознаваме името “Атанас Атанасов“ и неговия подпис. За да не даваме ни най-малък повод другарят Атанасов, който ще бъде бесен от тази публикация и ще търси под вола теле, сме анонимизирали подписа му. Но името остава.

И така, нека обобщим – днешният “велик борец“ с ченгетата и комунистите е бил в края на 80-те години номенклатура на Областния и Общинския комитети на БКП в Разград – първо като младши прокурор в Окръжна прокуратура-Разград, а след това като единствен районен прокурор в Районната прокуратура на града. За да бъдеш удостоен с тази чест и да заслужиш похвалите, които откриваме в отчетните доклади от онова време, се е искало да си много ангажиран с партийната политика в този извънредно специфичен район на България, свързан с провеждания “Възродителен процес“. Атанасов е бил толкова доверено лице на висшите партийни функционери от областен и общински мащаб, че му е поверено лично да се занимава с обвинения срещу комунистически номенклатурчици. Някой има ли съмнения за статута му в онази комунистическа номенклатура и специфичната му роля там!

Апропо, след тази публикация наскорошното признание на Атанас Атанасов, че той и другите от криптокомунистическата формация ДеБъ са готови да управляват с БСП, Изправи се.БГ и други подобни болшевишки формирования, намира своето естествено обяснение. Атанас Атанасов е техен кадър, внимателно отгледан и награждаван за дейността си в мътните години в края на комунистическия режим в смесен район като Разград, а след това умело и настоятелно имплантиран в т.н. демократична общност, където никога не изневери на своите кукловоди.

Мислете на 4 април! Да не кажете после, че не сте знаели кой-кой е и какви ги е вършил.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here