Радан Кънев 04022015 1

 

Лидерът на “Демократи за силна България” Радан Кънев беше гост на учредяването  на Реформаторски  бизнес клуб  днес в Пловдив и отговори на журналистически въпроси.  

 Господин Кънев, създаването на Реформаторски бизнес клуб означава ли,че това е организация, която ще работи за Реформаторския блок?

–  Не, категорично не. Ние не създаваме референтна структура към партия или нашата политическа коалиция. Ние подкрепяме една независима организация, която няма да контролираме,  а с която ще бъдем в пълноценен диалог, за да можем заедно да стигаме до най-добрите политически решения, свързани с развитието на предприемачеството и  създаването на нови работни места.

–  Тогава каква е целта на създаването й? Наближаващите избори засилват усещането, че това е партийна структура. 

–  Създаването на бизнес структури, младежки  структури , женски –  към политическите партии , има един тежък комсомолски привкус,  от който не можеш да се отървеш. И затова не е тази нашата цел. Искаме да подкрепим хора  които са стъпили на краката си. Така ще имаме  един форум, който внимателно ще слушаме. Едно много сериозно второ мнение за нашите политически решения.  Когато гласуваме в пленарна зала трябва да знаем дали действително подпомагаме създаването на работни места Затова оттук нататък думата ще бъде на предприемачите, а ние ще бъдем слушателите.

 Коментарите около заема за 16 милиарда удариха сериозно по имиджа на управляващата коалиция.

–  Да, това е сериозен удар. Има грешки, които много трудно могат да бъдат поправени, или трябва да мине много време. Това е една от тези грешки. Тя може да се отрази и на изборните резултати.

–  Защо я направихте?

–  Идеята беше катастрофално представена от финансовия министър. Впечатлението че се трупа нов дълг от16 милиарда даде възможност на БСП и Атака да развият тази политическа атака срещу управлениетото. Това стана възможно заради начина, по който  идеята публично достояние. Липсата на информационна кампания , липсата на диалог вътре в правителството, диалог с партиите в мнозинството, диалог с професионалните общности  и българските граждани доведе до това, че вместо тази дабра мярка  да получи одобрението на хората, тя беше  подложена на унищожителна критика. Правителството и мнозинството получиха тежък политически удар. Много добро решение беше отлагането на гласуването защото сега има възможност този диалог с много голямо закъснение да бъде проведен. А фактът, че Реформаторския блок трябва да провежда разяснителна кампания заради грешка на министър от ГЕРБ , показва в какво неприятно положение министър Горанов постави премиера Борисов.

–  Ще търсите ли персонална отговорност за този гаф?

–  Провел съм личен разговор с премиера, казал съм каквото трябва, но персонална отговорност ние не можем да търсим. Това е работа на ГЕРБ и лидера на партията, който е и министър-председател.

–  Какво е вашето мнение за този 16 милиарден заем?

–  Предложеното решение е много добро. Това е модел за управление на държавния дълг на България, който се използва в повечето държави в Централна и Източна Европа и то с голям успех.целта е да се даде средносрочна стабилност на управлението, рязко да намали дълговите плащания през отделните години, да намали лихвите по общия публичен дълг и даде на България стабилност и предвидимост, както по отношение  на ежегодното бюджетиране, така и като участник в международните финансови пазари.

–  Защо никой не разбра, че това действие на управляващите е толкова добро?

–  Най-вече заради действията на министър Горанов. Напълно погрешно, манипулативно и направо лъжовно е  тиражирането на тези 16 милиарда като  нов държавен дълг. Такова нещо няма. Има множество стари държавни дългове, които се консилидират в една обща инвестиционна програма. Сумата от 16 милиарда включва всички стари задължения, които  подлежат на рефинансиране, както и сума от 4 милиарда вътре в 16-те милиарда , предвидени за покриване на вътрешния дефицит. Всички тези задължения  ще бъдат в един 30-годишен хоризонт .Ще бъдат глобално договаряни много по-ниски лихви – за някои задължения три пъти по-ниски, обединяване на държавния дълг в обща валута, като отражението в държавния бюджет през тези 30 години ще бъде силно положителен.

 

5 КОМЕНТАРИ

 1. Господин Кънев, създаването на Реформаторски бизнес клуб означава ли,че това е организация, която ще работи за Реформаторския блок?

  – Не, категорично не. Ние не създаваме референтна структура към партия или нашата политическа коалиция. Ние подкрепяме една независима организация, която няма да контролираме, а с която ще бъдем в пълноценен диалог, за да можем заедно да стигаме до най-добрите политически решения, свързани с развитието на предприемачеството и създаването на нови работни места.
  ______

  ХАХАХАХАХ тоаа казва всичко

 2. I още: “Какво е вашето мнение за този 16 милиарден заем?

  – Предложеното решение е много добро. Това е модел за управление на държавния дълг на България, който се използва в повечето държави в Централна и Източна Европа и то с голям успех.”
  __________

  Да пич, “добро” е, но за кой? за вас и вашата трупа олигархични приятелчета или за обикновения българин “средна класа” ? (въпреки че такова нещо отдавна няма). Единственото което ние ще усетим ще са повишени цени и лихви, а защо не и увеличени сметки за ток, съвсем скоро?

  Бе повече за никой няма да гласувам, това е ясно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here