Същите 6 партии, които са в сегашното 46-о народно събрание, ще влязат в парламента при нови предсрочни избори. Това показва национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на в. “24 часа “.

Данните от изследването сочат, че в електоралните нагласи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, но с минимална преднина пред “Има такъв народ”. На изборите на 11 юли “Има такъв народ” получи 24,08% и така излезе като първа сила пред ГЕРБ-СДС с вот 23,51%. Разликата е 0,57%.

Проучването на “Тренд” от края на юли показва пак крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” от 0,8%, но този път в полза на партията на Борисов. 22,4% заявяват, че ще гласуват за ГЕРБ, а 21,6% за ИТН.

В битка за третото място остават БСП и “Демократична България” съответно с 14,5% и 14,1%. На 11 юли червената партия получи 13,39%, а “Демократична България” – 12,64%.

Данните сега показват твърда пета позиция на ДПС с малко над 10% и 4,4% за формацията “Изправи се БГ! Ние идваме!”. На 11 юли вотът за ДПС бе 10,71%, а за формацията на Мая Манолова, която още се наричаше “Изправи се! Мутри вън!” – 5,01%.

Проучването за електоралните нагласи при нови избори сочи, че под бариерата остават “Възраждане” с 2,9%, ВМРО с 1,9% и “Българско лято” с 1,1%.

От “Тренд” уточняват, че теренът на проучването е проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период. Предложението на “Има такъв народ” за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития може да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here