Ако нещо хубаво се случи в Пловдив, то става по възможно най-трудния начин. Минава се през съдилища, граждански протести и разнопосочно политическо говорене. Пример е новият зоопарк, който стои недовършен заради местни интриги, личностни отношения и политически разправии.

Сега Пловдив е изправен пред друг казус – строителството на дублиращ гребен канал. Да го копаем или да зарежем тази идея и да се задоволим с това, което имаме. Ситуацията е ясна – градът няма да получи повече световни първенства по гребане за мъже и жени докато няма успореден канал, който да служи за загряване на състезателите и за изтегляне след финала.

Затова Инициативен комитет, начело с Иван Попов, внесе предложение за концесия на съществуващия гребен канал и бъдещото дублиращо съоръжение, като вторият канал бъде изграден с пари на група инвеститори. Предложението обаче не беше внесено за разглеждане в Общинския съвет заради съпротива на съветници и граждани, като отново се завъртя старата пропагандна песен – някой ще печели на гърба на провдивчани, ще заградят Гребната база и няма да пускат без билети, ще се лее бетон за паркинги, ще има масова сеч.

Дори идеята за концесия да бъде отхвърлена, Пловдив трябва да има втори гребен канал. Важно е за пловдивчани, както и за бизнеса. А сега имаме един канал от 200 декара, в който не се допускат любители на водния спорт, тъй като пречат на тренировките на професионалните спортисти. Идеята е дублиращият канал, който ще се ползва 15 дни в годината за състезания, да е достъпен за гражданите по всяко време – с водни атракции, мини басейни и условия за риболов.

А граждански организации протестират точно срещу това – пловдивчани да нямат още едно място за отдих и развлечения. Протестират срещу възможността градът да печели 15-20 милиона лева годишно. Сега ще губи, тъй като без втори канал няма да получи организацията на голямо гребно състезание, което привлича туристи и зрители.

От екологична гледна точка няма пречка за изграждането на втори канал. След три години и половина по съдилищата казусът е решен. Върховният административен съд отсъди: „Допустимо е“.

Важно е да се знае, че в проекта за дублиращия канал е и изграждането на екопарк “Марица“ върху 650 декара, с който се повишава обществената значимост на територията – естествена ботаническа градина. Възстановяват се и езерните местообитания. Освен това има естествен дом за редки за Европа колониално гнездящи птици (чапли, корморани, рибарки). Постига се ефективно и природосъобразно управление на водната екосистема. Такава е концепцията за екопарк “Марица“, който е перлата на втория гребен канал.

Последното голямо състезание в Пловдив беше през септември 2018 година – световното първенство по гребане за мъже и жени. Тогава гост беше президентът на МОК Томас Бах, който направи и символична първа копка на втория канал /на снимката/. Тогава чухме и обещание, че ще е готов да края на 2020 година. Не се случи и затова първенството от 2018-а може да е последното от такава класа, ако си останем само с обещанията.

Пловдив има невероятен шанс да се превърне в световен гребен център и да влезе в Топ 3 на най-притегателните дестинации в този спорт. Шансът е в ръцете ни. Вторият канал е и тест за интелигентност как трябва да се развива градът ни.Трябва да го изкопаем. Защото от онези шубраци няма да изскочи нищо по-добро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here