Община Пловдив е на финалната права в довършването на документацията, за да стартира строежа на дублиращия гребен канал, заяви на пресконференция днес зам.-кметът Георги Титюков.

“Община Пловдив съзнава, че без съоръжение като дублиращ гребен канал трудно можем да спечелим домакинство на голямо състезание. Тази година спечелихме и последните дела във Върховния административен съд. Проектът е рестартиран. На финалната права сме. Обикновено срокът за изпълнение на такъв обект е около година, заяви Титюков.

Той припомни, че освен 105 декара водно огледало (канала за разпускане и загряване преди стартовете), проектът включва и 656 дка залесяване.

Каналът ще е с дълбочина 1,5 метра и дължина около 2100 метра. Нормалната му ширина е 45 метра, но има едно разширение до 96 метра за различни видове водни спортове и атракции. Предвидено е и едно езеро от 37 дка, което е с островчета за гнездене на редки и защитени птици.

Около 800 гребци от 40 държави се очакват в Пловдив за Световната купа по гребане, която ще се проведе от 10 до 12 май 2019 година,обяви председателят на организационния комитет Иван Попов.

“За гребците от цял свят пловдивският канал е известен като един от най-добрите в света, така че те с голямо удоволствие ще се върнат отново в Пловдив.  Това са едни от най-важните регати преди квналификациите за олимпиадата в Токио. Затова очакваме да се получи едно много оспорвано състезание“, коментира организационният мениджър на световната федерация по гребане Камерън Алан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here