– Господин Рашидов, на трети поредни парламентарни избори вие сте трети в листата на ГЕРБ в Пловдив. Усещате ли се на точното място?

– Къде другаде в България, ако не в Пловдив, един артист-художник би се почувствал на толкова силно въздействащ творчески терен? Имах късмет тук да изживея част от своята младост. Още от пловдивските войнишки години започнаха творческите ми приятелства в Стария град с Начо Културата, Георги Божилов – Слона, Митьо Киров и Йони Левиев, така че връзката ми с Пловдив е преди всичко чисто човешка и емоционална.

До ден днешен, без официални поводи, си идвам в Пловдив, за да се заредя с творческа атмосфера. Чест на кмета Иван Тотев, че в последните години градът става още по-хубав. Тъй като българинът има навика бързо да забравя, нека припомня, че именно двете правителства на Бойко Борисов, в които бях министър на културата, също имат принос за това.

– Припомнете…

– Надявам се пловдивчани да не забравят, че три поредни правителства – две служебно и едно редовно – това на Орешарски, три години държаха в пепелища театъра на Пловдив. Цялата електрическа инсталация и апаратурата бяха унищожени. Нямаше сцена, стенописите бяха опушени до черно. С Бойко Борисов дойдохме, стъпихме сред пепелта, дадохме мъжка дума и я изпълнихме – веднага, щом отново поехме властта, държавата инвестира над 4 милиона лева – не само да възстанови щетите от пожара, но и да направи Пловдивския театър най-модерния в цяла България. Това е характерното за управлението на ГЕРБ – каквото обещае, изпълнява, не спира да прави хубави неща и да надгражда вече построеното.

– В предизборните срещи, господин Рашидов, пловдивските театрали наистина ви посрещнаха като добър приятел… Но Операта и Филхармонията също искат свой собствен дом. Ще имат ли и те нови модерни пространства за творчески изяви?

– Много работим и по този въпрос. Но нека да се има предвид, че Пловдивската опера никога досега не е имала собствена сграда. Според мен това е срамота! Всеки разумен човек  разбира, че това продължило много десетилетия неглижиране няма как да се навакса за четири-пет години. Заедно с кмета Иван Тотев обсъждаме различни варианти как да постигнем възможно най-добрата културна инфраструктура за 2019-а. Цяла година с Менда Стоянова обикаляме и търсим обекти, подходящи за сграда на Операта. Новата придобивка ще струва над 60 милиона лева – сцена, апаратура, технологии и прилежаща инфраструктура.  Това е по-дългосрочен проект със сериозни инвестиции.

Сред приоритетите ни за 2019 г. е реконструкцията на концертната зала на площад „Централен“ 1. И там с Менда Стоянова правихме огледи, търсихме варианти за разширение на сцената и изграждането на оркестрина. Като министър възложих да се изготви техническото задание за проекта.

– Говори се за промяна?…

– Промяната и в Пловдив, и в цялата страна се вижда. При всяко следващо управление ГЕРБ надгражда постигнатото. Ако някой говори за промяна в минало бъдеще време – този филм вече сме го гледали. Промяната, с която сега БСП демагогски плющи в ушите на избирателите, всъщност е връщане към бездарието. Истинската промяна е всеки божи ден нещо да се строи; макар и стъпка по стъпка, да вървим напред, а не назад. Конкретен пример да дам с Пловдив – от ден на ден стана все по-красив и добър за живеене.

През 2019 година Пловдив ще е Европейска столица на културата. Тук предстои да дойде световната култура и всеки площад да се превърне в пространство за творчество. Общината осъществява от собствения си бюджет блестящи проекти, чрез новите археологически проучвания разкрива незнайни досега части от невероятното културно-историческо наследство на града и в тази насока предстои мощна подкрепа от следващо правителство на ГЕРБ.

– Имате ли конкретно послание към пловдивчани преди изборите на 26 март?

– По природа не съм агитатор-пропагандатор, но призовавам пловдивчани и всички други разумни български граждани да гласуват за ГЕРБ с номер 11 в бюлетината, защото това ще е истинското противопоставяне срещу безскрупулните лъжи, които напоследък БСП нарои. Помислете си коя от многото партии през последния над четвърт век е направила нещо реално за доброто развитие на България. Моят отговор е категоричен – ГЕРБ.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here