ОбС във Варна е ршил да приеме 29 процента от Пловдивския панаир.
ОбС във Варна е ршил да приеме 29 процента от Пловдивския панаир.

 

Гласуването във варненския парламент дали общината да приеме 29 процента от държавния дял в Международен панаир Пловдив се превръща във формалност, след като днес този въпрос е обсъждан в комисията “Собственост и стопанство”. Членовете й са одобрили предложението на правителството. Пловдив вече отхвърли единодушно решението на кабинета да даде на града останалите 20 процента. Официалното становище на ОбС във Варна ще стане ясно утре.

Днес варненските съветници от комисията по собствеността са разисквали  въпроса 10 минути и са дали съгласие за гласуване “за” 29 процента от Панаира. От заседанието са отсъствали двамата представители на групата на БСП Борислав Гуцанов и Антраник Шакарян.За пореден път  кметът на Варна Иван Портних отрече каквато и да е връзка между придобиването на дяловете от и опитите на общинската администрация да реши проблема с терена на Дупката, собственост на компанията “Търговски дом” АД, а мажоритарният дял в нея, както и в Пловдивския панаир, е на Георги Гергов.

Община Варна смята да построи собствен експоцентър на терен до Двореца на културата и спорта в града, а участието ни като акционери в “Международен панаир Пловдив” ще помогне да ползваме опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм”, смята Портних.

Според съдържанието на последните документи “Международен панаир Пловдив” АД е заложил всички свои активи като обезпечение по два банкови кредита, отпуснати от “Уникредит Булбанк” през 2010 и 2014г. Първият кредит е в размер на малко над 13 млн. евро, а вторият за близо 19.6 млн. лв.

Варненската организация на ДСБ  е категорично против придобиването на 29 %  от Панаира. Тя излезе с декларация , в която нарича правителственото решение от миналия петък “данайски дар”, “който има за цел единствено да защити интересите на г-н Гергов, ставайки той съдружник с община Варна”. ДСБ призова общинските съветници  да не се превръщат “в параван на чужди интереси” по време на утрешното гласуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here