И днес България гузно премълча една от най-славните страници в най-новата си история. Навършиха се 104 години от Брест-Литовския мирен договор, който Русия подписва унизена като загубила войната страна. Първите ни мъже в държавата цял ден словохвалят руските окупатори и измислената Санстефанска България, но нито думичка дори за българската победа над Русия през паметната 1918 година.

40 години след Сан Стефано

през 1918 г., на същата дата  3 март, но в град Брест – Литовск (днес Брест)  България подписва един друг договор, който и до днес остава неизвестен за огромна част от българския народ и силно подценяван и дори неглижиран от родната историография. В годините на комунизма пък за него съвсем не се говореше, за да не бъде засегната съветската държава. Осветяването на тази светла дата започна дори късно в годините на демокрация, а историкът Янко Гочев бе един от пионерите за развенчаването на руските митове.

За обществото са важни няколко знакови акцента:

Първо договорът от 3.03.1918 г., за разлика от Санстефанския не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е предварителен, а окончателен и след задължителната ратификационна процедура влиза в сила. С него Първата световна войната на Източния фронт завършва с победа на Германия и нейните съюзници в това число България.

Следващият важен момент, е че на конференцията в Брест – Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин. И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава. Има свой държавен глава с титла “цар” Фердинанд, признат от всички велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22.09.1908 г.

България има и свое суверенно правителство, оглавено от д-р Васил Радославов, което

защитава българските национални интереси

и го прави успешно

Каква е площта на България, когато тя сключва Брест-Литовския договор?

Отговорът на този въпрос е важен, защото десетилетия наред в съзнанието на българина се приема, че Санстефанска България е била “голямата България” (Велика България). Оказва се, че и това е поредния дълбоко насаден русофилски мит.

Така България от 1917-1918 г. по своята площ се доближава максимално до българското етническо землище, формирано през Възраждането XVIII-XIX век, което се изчислява на 215 000 кв. км. Тази военновременна България, чиито представители се появяват в Брест-Литовск, за да подпишат мирния договор с победена Русия е ПО-ГОЛЯМА от Санстефанска България!

През 2018 г. на 3 март България имаше повод за голям юбилей – 100 години от подписването на договора в Брест-Литовск. Но държавниците ни, заради васалното си отношение към Русия и липса на историческа памет забравиха за истинската си история и  честваха 140 години от Санстефано? От тук до следващия 3 март този тежък въпрос ще виси 336 дни като примка на българската държавност. Чакат ни позор или слава, но избираме ние!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here