Какво да правим с Братската могила? Този въпрос стана интересен напоследък,правят се и анкети по темата. Местните социалисти настояват да остане място за историческа памет и не са съгласни с идеите на кмета Здравко Димитров за музей, галерия на модерното изкуство, концертна зала.

Макар и да има белези от различно историческо време, в нея основно са положени тленните останки на 126 участници в комунистическото партизанско движение, сред които Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова. 

Излиза, че трябва да почитаме паметта предимно на онези, които ограбваха мандри, а после избиха елита на нацията. Не е много справедливо.

Тогава да превърнем Братската могила в скривалище на престъпници. Да разглобим и там да скрием Альоша. Такова послание дойде и от Русия.

“В България боядисват паметника на Альоша с червена боя, защото мъстят на Путин, така показват отношението си към днешна Русия”, заяви известният руски журналист Александър Невзоров. “Защо да не се мъсти чрез паметниците?”, пита той. Журналистът е категоричен, че агресивността на Кремъл заслужава точно това.

“Те още не са разбрали колко са свободни. Когато разберат това, ще натоварят Альоша  в три КАМАЗ-а и ще го пратят на майната си”, смята Невзоров.

Думите на Невзоров шокират. Какво излиза? Руснаците са наясно, че сме свободни и можем да управляваме съдбата си, а ние още не сме разбрали това.  И още нещо за свободата, казано от Невзоров:

„Руската федерация няма свои герои, използва сталинския пантеон.“Героите“, фабрикувани от съветските власти, които днешен Кремъл опитва да реанимира, носят посланието: „Умри за мен, убивай за мен“. А младежта на 21 век отговаря : „Умирайте и убивайте сами“.

А българинът в 21 век не смее да гъкне. Страх го е да каже, че иска на мястото на Альоша да види Левски например. Не знае, че е свободен и има правото да предяви претенциите си.

Няма нищо по-логично да съберем Альоша и шумкарите, които тероризираха страната ни по време на Втората световна война.  Вкупом да ги скрием, пък който иска да си ги почита тихо и кротко, без публични демонстрации. Това са все неща, които никой не бива да вижда, не бива и да се повтарят.

А на входа на Братската могила може да има надпис: Убежище на комунистическия терор. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here