Екипът на Архитектурната седмица в Пловдив възражда старата пловдивска традиция

photo_verybig_1340146

Бар, плаж с три басейна и сцена на открито за арт събития е атракцията на брега на река Марица – акцент в програмата на ОNE ARCHITECTURE WEEK.  Поканата е към всички да се присъединят към възобновяването на една забравена пловдивска традиция с идеята лятото в града на тепетата да стане още по-приятно. Стартът ще бъде даден на 2 август от 18 часа между Пешеходния мост и моста на Панаира. За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel, а студени коктейли край басейните ще забъркват барманите от artnewscafe.  От септември ще има и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекци.

Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани – първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882-а. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интересът към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката, освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. За период от поне 50 години обаче да отидеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 2 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 година темата на международния фестивал за архитектура – ONE ARCHITECTURE WEEK, който ще се проведе  от 18 до 27 септември в Пловдив, е „При-общена река”. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на  Пловдив. Преди и по време на събитието ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум. Основна цел е чрез широк обществен и професионален дебат да се инициират устойчиви архитектурни и социални промени.

10b-1

Организатор на фестивала е „ЕДНО – платформа за съвременна култура”, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here