Посещението на президента на Съединените щати в Киев не е просто политически сигнал, който има за цел да покаже, че свободният свят продължава да подкрепя Украйна, година след началото на широкомащабната руска агресия

Това без съмнение е историческо събитие. Никога досега президент на Съединените щати не е пътувал до разкъсвана от война страна, чиято цяла територия може да бъде атакувана от вражески самолети и ракети. Никога досега протоколни церемонии не са се провеждали под звуците на сирени за въздушна тревога.

Следователно, ако това е сигнал, то сигнал за непреклонност. Сигнал за непреклонността на украинския народ, сигнал за непреклонността на свободния свят и сигнал за непреклонността на самия американски президент. Може само да си представите колко препятствия е трябвало да преодолее той, за да направи такова посещение. В крайна сметка американският президент не е монарх или диктатор, а лидер на република. Република, която има свои собствени правила и критерии за сигурност за висши служители. Не можете дори да се съмнявате, че тези критерии за сигурност първоначално дори не предвиждат самата възможност за такова посещение. Така Джоузеф Байдън за пореден път демонстрира, че е политик с невероятно чувство за историческа перспектива.

Връщайки се към темата за политическите сигнали, визитата може да се разчете и като ясно разбиране от страна на президента и неговия щаб на факта, че Русия не може да надделее. Ако имаше съмнения, Байдън просто нямаше да се появи в Киев.

Ето защо идването му е потвърждение на това, в което вярва всеки украинец: Украйна не може да загуби. И защото цялото украинско общество е настроено да се противопоставя на агресията, и защото целият цивилизован свят е на страната на Украйна. С идването си в Киев Джоузеф Байдън за пореден път показа какъв е залогът в този голям сблъсък на демокрации и диктатури.

Виталий Портников за espreso tv

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here