Прекратяването на войната в Украйна е в интерес на цяла Европа. Войната да спре и да бъде възстановен мирът. Свидетели сме на толкова много невинни цивилни жертви. Употребата на химическо оръжие представлява военно престъпление. Необходимо е независимо международно разследване. Всички отговорни за варварските деяния трябва да бъдат наказани.

Правилни съждения, нали? А разбира ли се от тях 

кой е агресорът и кой жертвата

Не. Това и се цели с горните думи, изречени от президента Румен Радев при посещението му в Португалия – максимално обтекаемо послание, което да не казва нищо. Всяка от страните да може да го тълкува в своя подкрепа. Целта е демократичният електорат да си каже: ето, той вече не  мълчи, осъди агресията – защото за демократите е очевидно, че агресорът е Русия. В същото време кремълската пета колона и прокситата й комфортно да продължат да тиражират тезите си. Те също са за по-бързо приключване на войната, само че в полза на Русия. Путин също смята, че ставащото в Украйна е трагедия, но за това не са виновни руските военни, зверствата са „инсценировка“, виновни са си „самите украинци“, „националистите“, „полкът „Азов“… , пише Илиана Славова за Фактор. 
Затова отказът да бъде назован агресорът е отказ от позиция и де факто съучастие в злодеянията му.  

„Възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване“! В какъв формат, с Русия и Китай ли? Ако е така, за разследване ли говорим, или за саботаж и замитане на следите от престъпленията на Кремъл, както стана с тези в Сирия? А ако целта не е такава, защо президентът се прави, че не знае, че вече започна такова разследване? От Международния наказателен съд в Хага. Още през март главният пpокуpоp Карим Хан посети Украйна и помоли редица държави да подкрепят неговото разследване. Вече над 40 страни са се обърнали към международния съд във връзка с руските военни престъпления в Украйна. Впрочем Радев дори си позволи да употреби термина „криминални деяния”. Ако бяха просто криминални, дали с тях щеше да се занимава Хага?    

Защо за лидерите на демократичния свят не е проблем да назоват агресора и жертвата – Байдън директно обвини Путин в геноцид срещу украинците, а Радев говори с обтекаеми фрази?  Едва ли ще излъже западните ни партньори, те прекрасно знаят какво стои зад това 

безгръбначно поведение

Помнят как путиновият емисар Решетников акушира бъдещата номинация на Радев за президент. Несръчната му словесна еквилибристика отново е поклон на Изток, към Кремъл. Да знае Путин, че на „Дондуков“ 2 има верен емисар, който винаги ще замълчи, ако не може активно да го подкрепи.   

Иронията е, че поклонът на Изток дойде от най-западната държава на европейския континент – Португалия. Най-отдалечената от военните действия. И най-безопасната. Докато лидерите на цивилизования свят отиват във воюващата Украйна, за да окажат подкрепа в битката й срещу агресора, да бъдат свидетели за зверствата, извършени от руските военни, президентът на България избра да избяга по периферията – в политическия, моралния и географския смисъл. Всъщност не е просто  ирония, гротеска е.   

 PS: Помните ли снимката, на която Румен и Десислава Радеви са застанали снишени по Путин, за да изглежда той по-висок? Беше от честването в Париж на 100-годишнината от примирието, сложило край на бойните действия през Първата световна война. Самото президентство тогава разпространи снимката. Днес не се вижда на сайта, вероятно някой по-разсъдлив пиар е решил, че не е добре Радев да демонстрира самоунижението си. Но ментално е все така снишен до Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here