9,1% е средногодишният ръст на заплатите в производствената сфера за Пловдив и областта. Данните за София сочат 7,4%, и 7,5% като цяло за България, разкри икономистът Георги Стоев на специална пресконференция днес.  Това до голяма степен се дължи и на Образователно-индустриалния борд, който Пловдив въведе пръв в България. “Другите градове ще се събудят и ще ни следват”, коментира Георги Стоев. Целта на борда е ранно кариерно ориентиране – ориентиране на децата от 6 и 7 клас, както и тясно сътрудничеството между образователните институции и бизнеса. “През тази година свършихме много работа за това как и къде да се насочат да учат. Това са решения, които се взимат от родителите и те трябва да са информирани добре”, каза и кметът Иван Тотев.

“Пловдив е индустриалният център на страната, тук заплатите растат много по-бързо от средните.Пловдив бележи и друг рекорд – феноменален е ръстът на заетостта, отчетен през 2017 година: 38 000 души. Ръст, по-голям от този на цяла Северна България”, поясни Георги Стоев.

Всичко това се отразява на миграцията, привличайки хора да живеят в Пловдив, който по този показател е нараснал с 2400 души на година. За сравнение механичният прираст в столицата за същия период е 3600 души.

“Пловдив е демографска звезда за хората, които се местят, а те са основно млади хора между 20 и 45 години,  Възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, особено ако току-що са завършили техникум – така например прогнозите стартови заплати за монтажници, оператори на машини или т.н. хора, които работят с ръцете си, са между 750 и 1000 лева чисто”, допълни икономистът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here