e1dfba8e720a0e9838de0d5c3e07a58b

Трети спасителен план за 82-86 млрд. евро постигнаха след 17-часов маратон от преговори в Брюксел лидерите от Еврозоната и Гърция.  За да влезе в сила планът обаче,  гръцкият парламент трябва да одобри редица реформи до сряда, което ще нажежи политическите страсти в страната.

Част от парламентарно представените сили обявиха сделката на премиераЦипрас с Европа за унизителна.левите сили и някои медии реагираха гневно на най-новите европейски искания за намаляване на публичните разходи и увеличаване на данъците в страната. За да опишат съдбата на родината си някои вестници прибегнаха до изображения от Втората световна война или от водената от САЩ война срещу тероризма. Така сега битката за споразумението с кредиторите се пренася в самата Гърция. При разрастващия се бунт в управляваща СИРИЗА първото изпитание ще бъде събирането на достатъчно парламентарно мнозинство за спешното гласуване на законите.

“Отрихме пътя към нова помощ”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.  Имало вече всички условия да започнат преговори по помощна програма за Гърция чрез Европейския стабилизационен механизъм.  Тя ще  е за 82-86 млрд. евро в продължение на три години.  Засега на Атина се отпуска спешен заем от 7 милиарда евро до края на юли и 5 милиарда евро за август.

Въпросът за класическо отписване на дълга не стои на дневен ред, заяви Меркел. Еврогрупата е готова при необходимост да обсъди с Атина удължаване на сроковете за погасяване на кредитите. Според френския президент Франсоа Оланд, гръцкият дълг ще бъде “препрофилиран” чрез удължаване на падежите и несъмнено преговори по лихвите.

Сега на ход е гръцкият парламент, който до сряда трябва да приеме основните законодателни актове за реформи. Сред първостепенните Меркел  посочи реформата на ДДС, преструктурирането на националната статистическа служба, промените в пенсионната система. До 22 юли Атина трябва да приеме и други законопроекти, включително за рекапитализация на банките. До тази дата Гърция трябва да гласува граждански процесуален кодекс.

Еврозоната препоръчва на Атина да приватизира енергопреносната мрежа, освен ако не бъдат намерени други заместващи мерки. Настоява се за преразглеждане на колективните трудови договори. Предвижда се предприемането на решителни действия спрямо неизрядните платци по кредити. Решенията отбелязват необходимостта от избягването на политически назначения в банките, както и в гръцкия фонд за финансова стабилност.

Гръцките власти ще разработят приватизационен график, а стойностна държавна собственост ще бъде прехвърлена към специален фонд за 50 млрд. евро. Идеята е с приходите от управлението на тези активи да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите. Този фонд ще се намира в Гърция, ще бъде управляван от гърци, но под надзора на институциите на ЕС. Така ще бъдат осигурени най-добрите цени при продажбите на посоченото имущество, се посочва в текста на проектоспоразумението.

Гръцкото правителство поема обещанието за деполитизация на държавната администрация и за намаляването на нейните разходи. Тези мерки ще бъдат предприети по график, одобрен от институциите на ЕС. В Гърция ще бъдат изпратени наблюдатели от европейските институции, които ще следят за спазването на графика и за извършената по него работа.

“Доволни сме от постигнатото споразумение, няма да има Грекзит (излизане на Гърция от еврозоната)”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязвайки, че с днешното решение се отваря достъпа на Гърция и т.нар. план “Юнкер” за 35 милиарда евро инвестиции в европейските икономики.

“Бяхме изправени пред трудни решения и жестоки дилеми, водихме сурова битка и се борихме до край, за да постигнем възможно най-доброто… споразумението е трудно, но предотвратихме план за финансовото задушаване на Гърция”, каза гръцкият премиер  Алексис Ципрас.

Гърция ще бъде “симулирано удавена” (метод за изтезание) от лидерите на еврозоната, каза Никос Филис – парламентарният говорител на управляващата коалиция СИРИЗА. Той обвини Германия, че “разделя Европа на части” за трети път от началото на миналия век. Някои вестници също изразиха подобни тези спрямо Германия, пише агенция “Блумбърг”.

“Гърция в Аушвиц”, гласи водещото заглавие  на десния вестник “Демокрация”, отпечатано преди да бъде обявена сделката. “Авги” – дневното издание, причислявано към СИРИЗА, излезе със водещо заглавие “Германия отново разрушава Европа”. Водещите вестници са по-сдържани в заглавията си, като най-продавания – “Та Неа”, използва “гордиевия възел” за своята първа страница. “Гордиев възел” е синоним за на пръв поглед неразрешим проблем, който може да бъде решен с неконвенционално и енергично действие.

Фракцията “Лява платформа” в гръцката управляваща партия СИРИЗА в свое ново съобщение в сайта си “Искра” определя като “унизително” за гръцкия народ и страната постигнатото в Брюксел споразумение с европейските партньори. Това е нов непосилен меморандум, който връща обратно и разширява периметъра на опека от страна на Тройката кредитори над Гърция и запазва статута на дългова колония на страната в рамките на поставения под германско попечителство Европейски съюз, се казва в съобщението. “Лявата платформа” призовава народа да не изпада в отчаяние и да продължи да се бори, като казва “не” докрай на меморандумите на кредиторите, на неолиберализма и на икономиите, които в еврозоната вече били институционализирани.

Правителственото мнозинство в парламента е под въпрос и никой не може да обвини депутатите, които не са съгласни с условията на кредиторите за споразумение, заяви  гръцкият министър на труда Панос Скурлетис.Той посочи, че има два сценария за реализиране на споразумението с кредиторите – то да бъде одобрено в парламента с гласовете на другите партии или да бъде съставено правителство на националното единство.

Алексис Ципрас обмисля промени в своя кабинет след като мине бурята от срещата на върха в Брюксел, твърди атинският в. “Та неа”, като се позовава на източници от близкото обкръжение на министър-председателя. Ципрас бил подготвил план за действие и инициативи, които поне на първо време ще имат за цел да осигурят гласуване в парламента на мерките, които кредиторите искат от него. Ципрас все още се въздържал да отстрани двама членове от кабинета – Панайотис Лафазанис, министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката, и Димитрис Стратулис, втори министър на социалното осигуряване за това, че те предлагат Гърция да завърне към драхмата.
Главната опозиционна партия в Гърция “Нова демокрация” смята да подкрепи мерките на кредиторите и призовава премиера да внесе в парламента възможно най-бързо споразумението, постигнато с тях на срещата на върха в Брюксел, съобщава в. “Етнос”. Това обявил лидерът на консерваторите Евангелос Меймаракис. Ръководителят на “Нова демокрация” казал още, че консерваторите обмисляли три сценария за това какво би могло да се случи оттук насетне в Гърция.
Първият от тях предвиждал в страната да се стигне до сформиране на правителство със специална цел, начело с Алексис Ципрас. Депутати от партията оценявали този вариант като по-удобен за тях, тъй като Ципрас щял да поеме върху себе си цялата тежест от постигнатото споразумение. Предполага се, че при подобен сценарий, ако консерваторите бъдат поканени да участват /тъй като се обсъждала възможност този кабинет да е съставен само от представители на СИРИЗА, “Потами” и ПАСОК/, те щели да поставят условия за това докога да трае този експеримент.
Вторият сценарий предвиждал съставяне на  правителство със специална цел, но без Ципрас. В този случай “Нова демокрация” щяла да предложи за премиер фигура от СИРИЗА, и за поста вече се въртяло името на Янис Драгасакис, сегашен вицепремиер в кабинета.
Третият сценарий бил избори в близко време. Според “Нова демокрация” такъв сценарий ще е катастрофален за Гърция, тъй като нови избори щели още повече да засилят политическата нестабилност в страната.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ами хайде да направим една дарителска сметка и да съберем по 5 лева, за да ги спасим тия гърци, та да не се мъчат повече с преговори и разни там условия…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here