14_144

В първата си за годината пресконференция Жан-Клод Юнкер постави важни въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Шефът на ЕК обвърза пряко бъдещето на Шенген и еврозоната.

Ето какво каза Юнкер.

“Без свободното движение Европа е безсмислена. Движението на хора, стоки, капитали и общата валута, са много тясно свързани. Шенген и единният пазар са части от едно цяло. Ако някой иска да убие Шенген, ще унищожи и единния пазар, и това ще доведе до проблеми с безработицата извън контрола на ЕК.

Граничните проверки на моста между Дания и Швеция досега струват 300 милиона евро. Един час престой за гранични проверки може да струва до 55 хиляди евро на камион. Цената може да достигне до три милиарда евро годишно в ЕС.

В ЕС пристигат значителни мигрантски потоци, множество държави се провалят в постигането на резултати и изпълнението на решенията, свързани с миграцията. ЕК търпи неоснователни критики, че не е направила достатъчно. Държавите са тези, които не прилагат решенията, гласувани от самите тях на заседанията на Европейския съвет.

Налага се да обяснявам на срещите си по света защо Европа не е способна да се справи, образът на ЕС търпи щети от това. Ако ЕС приемаше бежанци с мащаба, с който това правят малки държави като Ливан и Йордания, би означавало Европа да подслони 100 милиона бежанци. Трябва да бъдем по-скромни, когато поучаваме държавите по света какво означава доброто управление.

Няма да оставя държавите от ЕС да правят каквото си искат по разселването на мигрантите. Имаме нужда от правила за законна имиграция в ЕС, ще направим предложения в следващите месеци. Без достъп до трудовия пазар, имигрантите никога няма да се впишат в европейското общество. Бежанците нямат никаква свобода да решават къде да се заселят в ЕС. Напролет ще предложим заместител на регламента от Дъблин.

ЕС е изправен пред много проблеми и ще се добавят нови, сред които са оставането на Великобритания в Общността и предстоящият референдум в Холандия по вече влязлото сила споразумение с Украйна. Всички въпроси, поставени от британския премиер, са трудни. Най-труден обаче е въпросът, свързан със социалните придобивки на гражданите от ЕС. Комисията е само посредник в преговорите за постигане на споразумение. Правим това, което е възможно и съм убеден, че ще постигнем решение, а не сделка.

ЕК не предрешава отнемането на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС заради законодателните промени, приети от полските власти. Ако се наложи, ще пристъпим към това, но засега въпросът не е там. Това, което става в Полша, ме натъжава. Нямаме проблем с Полша, а с някои инициативи на полското правителство. Не бих искал поляците да остават с впечатление, че Европа е срещу тях. Полската история е източник на вдъхновение. Започнахме техническа фаза на процедурата по оценка на законодателните промени, имаме някои съмнения, проверяваме дали са основателни. Погрешно е разбирането, че нямаме нищо общо с промените в законодателството, нашата задача е да се уверим, че промените са в съответствие с общностното право.

Трябва да бъде почерпено вдъхновение от предишните управници на ЕС, които действаха с усещането за необратимост на процесите. Проблемите пред нас са незначителни в сравнение с препятствията, пред които бяха изправени нашите предшественици, но разломът между европейските елити и хората остава голям. Европейският парламент и ЕК са институциите, които могат да запълнят тази празнота.

Не си правя големи илюзии за месеците, които предстоят. Ще направя всичко, за да избегнем усещането, че сме в началото на края на Европа.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Пишете малко и за кражбите му като премиер на данъчния рай Люксембург…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here