Днес се открива кампанията за изборите за членове на Европейския парламент от България, които ще се произведат на 26 май 2019 г. Кампания ще приключи в 0.00 часа на 25 май 2019 г.

Чрез жребий тази седмица бяха определени и номерата на бюлетините, с които ще участват партиите, коалициите и независимите кандидати и те са: 1.Патриоти за Валери Симеонов /НФСБ-Средна европейска класа/; 2. Коалиция “Път на младите”; 3. ВМРО – БНД;4. Ваня Руменова Григорова – независим кандидат; 5. Партия на зелените; 6. ПП “Волт”; 7. Николай Нанков Ненчев – независим кандидат; 8. Бранислава Пламенова Атанасова – независим кандидат; 9.”Възход”; 10. Коалиция за България; 11.Десислава Петрова Иванчева – независим кандидат; 12. ПП ГЕРБ; 13.Демократична България; 14.ПП “Атака”; 15. Минчо Христов Куминев – независим кандидат; 16.ПП ДОСТ; 17.Пряка демокрация; 18.БСП за България; 19.ПП “Глас народен”; 20.ДПС; 21.Движение “Заедно”; 22.Българско национално обединение; 23.”Воля”; 24.Движение 21; 25. Христо Симеонов Симеонов – независим кандидат; 26. Движение “Презареди България” и 27. “Възраждане”.

На тези избори ще участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5,8 процента. Избирателите ще гласуват за общо 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. – колкото и на изборите през 2014 г.

Компанията “Сиела Норма” АД е победителят в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП, определена от ЦИК. Фирмата ще осигури и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент. Машинно гласуване ще има в една четвърт от изборните секции. ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика.

За осигуряването на машинното гласуване са предвидени 7 милиона и половина лева. Животът на една машина може да бъде около 15 години. За местните избори наесен трябва да се осигурят 6000 машини.

На сайта на ГРАО хората могат да направят справка за номера на секцията и мястото, където могат да гласуват. Справката се прави с ЕГН и с въвеждане на адрес по местоживеене.

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

Председателят на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” проф. Михаил Канстантинов прогнозира, че на европейските избори ще гласуват около 2 млн. души. Еекспертът обясни, че ще има нововъведение при преференциите, с което се цели избягването на феномена 15/15. Той уточни, че за целта номерата за преференциите започват с единица, т.е. номер 15 в листата ще бъде маркиран като 115, за да се намалят объркванията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here