През юли 2015 година Здравко Димитров подаде оставка като  областен координатор на ГЕРБ.“ Не съм съгласен с някои методи на действие в ГЕРБ“, обясни тогава Димитров. И продължава:

„Методи Андреев се опитва да управлява някои процеси в региона, кадрува партийно на места. В момента вървят събрания за номинация на кандидат-кметове. На място излизат кандидатури, които и аз не познавам“.

Димитров отрича да има апетити към кметския стол.“На този етап това не стои на дневен ред. За съжаление миналата година от екрана разбрах, че няма да бъда водач на листата в Пловдив-област за парламентарните избори. Мисля, че това не е нормално и не е коректно. Нямам нищо против взетото решение, но е коректно да бъда уведомен. За подреждането на общинската листа се подписаха общинските ръководители, постигнахме съгласие, но от София се върна в съвсем друг вид. Тези и още няколко неща ме накараха да си направя равносметка“.

Гледната точка на Методи Андреев  преди четири години за скандала:

„Димитров изрече доста лъжи срещу мен. Мафиотското схващане за политиката на мен ми е чуждо. Аз работя със съмишленици, а не със ,,свои” или ,,наши” хора.

Но какво се случи по време на миналите парламентарни избори? Предизборният щаб на Здравко от начало се опитваше да крие срещите и мероприятията от мен. В същото време той и неговата клика водеха скрита преференциална кампания с целия ресурс на областната структура на ГЕРБ.

Преференциалната кампания на групата около Здравко беше кампания в кампанията. Така например кампанията на неговата дясна ръка – Ангел Ангелов, изцяло неглижира централната кампания. Стигна се до парадокса, че в цели общини нямаше нито плакати на Б. Борисов, нито плакати на общата листа, а само на Ангел Ангелов. Правеха се софри по населените места, като например тази на язовира край с. Домлян, като целта на тази банкетна кампания беше чрез ядене и пиене кметовете да бъдат убедени, че преференциите трябва да са само за Здравко и неговите хора от листата. Димитров даже ми се обясняваше, че нямало как да не води такава кампания, защото трябвало да потвърди ролята си на лидер и авторитет в областта.

Изборите изиграха лоша шега на тези Алекови герои. Така се случи, че преференциалният вот за Павел Гуджеров – млад и креативен кандидат за народен представител от ГЕРБ, беше по-голям от всички преференции на Здравко, Ангел и Анести, взети заедно. Така лъсна голата истина, че Здравко няма необходимия авторитет, за да бъде лидер на организацията на ГЕРБ в Пловдив – област. Защото, ако той имаше такъв нямаше да бере този срам и щеше да събере достатъчно преференции, съответстващи на позицията му. А то стана така, че само 65 гласа не стигнаха на Павел Гуджеров, за да измести Здравко на четвърта позиция. Така той остана на почетната трета позиция. Това показва какъв е реалният авторитет на този човек и как гласоподавателят го оценява Всъщност реализираната от Здравко преференциална схема, поради това, че беше водена по един много комерсиален и калпав начин, доведе до загуба от около 1850 гласа в невалидни бюлетини, които щяха да са достатъчни, за да има ГЕРБ и пети народен представител в областта.

Този номер, който ,,Зико” прави сега, да играе срещу Тотев,го е прилагал и преди. На предишните кметски избори пак е шантажирал, че ще се издигне за кмет. Тогава, за да не се случи това, са му предложили да стане областен управител. Тогава е успял да изнуди организацията, но сега номерът му не мина. Затова сега си измисля, че го били канили да става зам. министър, но той отказал в името на Пловдив. За такива хора народът е казал: ,,Гладна кокошка – просо сънува.” Той и сега не вярва, че може да стане кмет. Иначе защо ще стои в парламента, като независим народен представител заедно с Ани Баракова и офицер Енчев.

През годините ,,Зико” не успя да се сработи нито с Кюмурджиев, нито с Д. Лазаров, нито с Тотев. С мен пък въобще. За такива, като него важи шеговитата мисъл: ,,На калпава ракета – космосът й е крив.” Ясно е, че проблемът не е в организацията, а в човека. Когато Димитър Лазаров е бил областен координатор на ГЕРБ в Пловдив – област, ситуацията е била коренно различна. Той е сплотил структурите, имало е равнопоставеност. А сега никой не може да каже какво е свършил Димитров като областен лидер, колко приемни е организирал, какви проблеми е решил. Знаете ли как той и свитата му ходят на редките си срещи по селата? С по два мерцедеса и кортеж от администрацията. Това е стилът му, който дразни хората с парвенюшката си помпозност.

Не е тайна, че в Пловдив от години действа една корпоративна общност, която използва политиката за правене на бизнес. Едни я наричат масонска ложа, други – задкулисие. В нея влизат хора от различни партии и администрации в Пловдив. За неформален лидер на тази група се сочи председателят на БСП в града, руският гражданин Георги Гергов.Здравко Димитров е част от тази корпоративна компания. И избирателите, които ще гласуват утре за него да знаят, че реално подкрепят това корпоративно задкулисие!”


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here