Започва изграждането на новия 50-метров плувен басейн в район “Западен” до сегашния “Младост”. В петък кметът Иван Тотев ще направи първа копка на обекта.

Проектант на новия плувен комплекс е арх. Тодор Абаджиев. Предвижда се да бъде запазен и ремонтиран и 25-метровият. Между двата басейна ще има топла връзка, която ще бъде превърната в център за рехабилитация. Предвиждат се трибуни с пейки за 1000 зрители и съблекални за плувците. Съоръжението ще разполага със собствена пречиствателна станция.

Цената на съоръжението е 12 млн. лв. с ДДС, а за изпълнител на обекта е избрана фирма “ГБС – Пловдив” АД. По другата позиция – за инвеститорски и авторски контрол на проекта бе избрана фирмата “Пловдивинвест” АД. В бюджета има 500 хил. лева за него, а останалото финансиране ще се търси в следващия мандат. 

Тази сутрин кметът е подписал възлагателното писмо с фирмата-изпълнител и надзора. Проектът ще бъде реализиран поетапно в рамките на поне 2 бюджетни години, смята Тотев.

Новото спортно съоръжение ще се намира между ул. “Ясна поляна”, Спортния диспансер и сега съществуващия басейн “Младост”. То трябва да бъде изградено до  2021 г., след което ще може да приема състезания от световен мащаб тъй като ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.

Бъдещият плувен басейн ще бъде малко по-голям от олимпийските размери – 52.5 метра. Подвижен мост, задвижван с електронна система “Омега”, ще разделя съоръжението на два по-малки 25-метрови тренировъчни басейна, които ще могат да се използват за детски състезание. В проекта е предвидена обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here