ИБ на ГС на БСП Пловдив излезе с позиция относно петицията за преобразуването на паметника на Альоша в монумент на Васил Левски:

С внимание следим медийните публикации относно поредната кампания на “група интелектуалци“ за премахването на Паметника на съветския воин в Пловдив, известен като Альоша. Паметникът, построен преди 62 години, днес е един от символите на града ни, познат по света и най-посещаваното място в Европейската столица на културата. Той е и един от около четирите хиляди военни мемориала и паметници в Централна и Източна Европа, почитащи над 2,5 милиона войници и офицери от Червената армия, загинали в боеве в годините на Втората световна война.

В градове като Будапеща или Виена тези паметници са поставени на градските площади, а най-големият мемориален комплекс е в “Трептов парк” в Берлин, който напомня и днес на всички за фашизма и неговите престъпления срещу човечеството. За пловдивския “Альоша” има решение на Върховния съд от 1996 г., че е монумент, свързан с Втората световна война, и не може да бъде разрушен!

Ясно разбираме, че дясното в България се опитва да намери своята съвременна политическа идентичност, но начинът не е чрез “префасониране и преобразяване”(цитат) на паметници и история! Легитимацията чрез “пещерен” антикомунизъм е под нивото на всеки себеуважаващсе и зовящ себе си “интелектуалец”!

Противопоставянето на “Альоша” с националната светиня Васил Левски е прозрачен подход от арсенала на манипулативните техники за убеждение. Тъжно е подобно красноречие…

Уважаеми дами и господа интелектуалци, бихме подкрепили всяка Ваша инициатива за издигане на паметник на Левски в града ни, но нека това да не е за сметка на нещо, вече изградено. Дяконът заслужава собствен монумент, автентичен по замисъл и изпълнение, съизмерим с живота и делото му. Идеята за “префасониране” на “Альоша” трудно се вписва в каквато и да е претенция за почит към великия карловец. Левски не загина за такива “култура” и “цивилизованост”. Градете, не рушете, уважаеми интелектуалци!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here