17-те български депутати в Европейския парламент вече са известни,след като Централната избирателна комисия съобщи резултатите от гласуването с преференции.

ГЕРБ ще има шестима евродепутати, а в листата на партията няма разместване. По този начин в ЕП отиват Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов от СДС. Съвсем малко не достига на Лиляна Павлова да се изкачи по-нагоре. Тя е събрала 4,5% при необходими 5% от преференциален вот.

Елена Йончева е събрала над 82 000 преференции, а Сергей Станишев 30 000. Така петте мандата на БСП биват допълнени от Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов. 

Представители на ДПС в европарламента ще бъдат Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Припомняме, че водачите на листата Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от местата си в ЕП.

До разместване се стигна при ВМРО, които след вота на 26 май си осигуриха две места в европарламента. Водачът на листата Ангел Джамбазки е сигурен за европарламента. Юлиан Ангелов обаче е изпреварен от Андрей Слабаков, който събира над 6,5% от преференциалния вот.

“Демократична България” изпраща един представител в ЕП и това е водачът на листата Радан Кънев. Той е събрал и преференциален вот от 29%.

От ЦИК обявиха, че при избирателна активност от 33,28% ГЕРБ печели 31,07% от всички гласове, 24,26% са за БСП, а на трето място се нареди ДПС с 16,55%. ВМРО е на четвърто място с 7,36%, “Демократична България” – 6,06.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here