Въпросът не е да помним вандалския акт отпреди три години, а да се погрижим за бъдещия мир и спокойствие, каза в Джумая джамия посланикът на Турция Сюлейман Гьокче

На толерантно кафе в Джумая джамия днес се събраха представители на етносите, градската управа, дипломати и религиозни водачи. Повод за срещата бе тригодишнината от вандалското нападение над мюсюлманския храм в центъра на Пловдив. Оттогава всяка година в средата на февруари Джамийското настоятелство отбелязва датата с кафе на толерантността и послание за мир и спокойствие.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи приветства присъстващите на български и турски и обясни, че традиционната среща се прави именно в Пловдив, който се слави с толерантността между етносите. И добави, че е дълг към историята на вековния град да продължим да живеем в разбирателство.

„Едно кафе се помни 40 години”, цитира известна турска поговорка посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче,  който в Пловдив се чувствал като у дома си. Той благодари на председателя на Общинския съвет Савина Петкова, на зам.-кмета Георги Маринов, на председателя на „Шалом” Светлозар Калев и на останалите представители на организации и сдружения, че са се отзовали на поканата, която не е отбелязване на годишнината, а послание за толерантност.

 „Благоденствието на Пловдив е благоденствие и за Турция”, каза Гьокче и обеща пълно съдействие на града относно домакинството му като културна столица. Той заяви, че ще подпомогне, както градската управа, така и бизнеса и културни организации за контакти с Истанбул, който бе европейска столица през 2010 година.

Савина Петков припомни, че Пловдив е място, което събира, а не разделя хората и изрази увереност, че всеки, независимо как нарича бог и от какъв произход е, ще се помоли за мъдрост и благоденствие на човеците.

„На Балканите живеем различни държави с различни интереси, но имаме и кръвожадни спомени. Добре е раните да заздравеят”, каза Петкова.

„Бог се грижи за този град, той е орисан и това не бива да се забравя”, бе посланието на председателя на еврейската организация „Шалом”, който напомни, че редом до православния и католическия храм, в Пловдив има джамии и синагога.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here