“Моето решение е да наложа вето и да върна Закона за извънредно положение за повторно разглеждане в българския парламент”, заяви президенът Румен Радев в извънредно обръщение към нацията във връзка с приетия от парламента в петък Закон за действията по време на извънредно положение. Законът атакувал последните остатъци от свободата на словото. 

“Ще наложа вето на част от закона и ще го върна за преразглеждане. Кредитът на доверие трябва да се използва рационално. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислене. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение”, каза още той.

В момента в света и в България протичат редица трусове. Икономическата и социалната криза са породени от мерките в борба срещу пандемията. Тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа. Нуждите на българина са неотложни”, допълни Радев. 

“Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите”, заяви президентът.  Той отбеляза, че не всяка част от новоприетите закони е свързан пряко с пандемията и извънредното положение. 

“Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властт. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза”, каза държавният глава.

“Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безпощадни мерки, но така предложеният модел на практика прави невъзможен вноса на лекарства и продукти. Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания военните са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси максимален консенсус, за да се избегне риска от злоупотреба”, каза още Радев и обърна внимание, че е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

“Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решава”, каза Радев.

1 коментар

  1. За пръв път да съм съгласен с Радев. ГЕрберската шайка от дебили тоя път прекали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here